Executie Texas trotseert hof

HUNTSVILLE - In de Amerikaanse staat Texas is een ter dood veroordeelde Mexicaan geëxecuteerd, ondanks bezwaren van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. De 33-jarige José Medellín werd vannacht in de gevangenis van Huntsville ter dood gebracht met een injectie. Even eerder had het Amerikaans Hooggerechtshof een verzoek tot uitstel van executie met zes tegen drie stemmen afgewezen.

Met de executie negeren de Verenigde Staten een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof. Het hof oordeelde vorige maand dat de executie moest worden uitgesteld. Dit omdat de Mexicaan het recht zou zijn ontzegd op hulp van een Mexicaans consulaat in de VS.

Mexico had het hof ingeschakeld. Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, had gisteren nog bij Washington aangedrongen de uitspraak van het hof te respecteren. ''Deze executie mag onder geen beding doorgaan,'' aldus Ban Ki-moon.

Medellín was ter dood veroordeeld voor de verkrachting van en moord op twee tienermeisjes in Houston. Na zijn arrestatie en bekentenis kreeg hij volgens advocaten niet de gelegenheid om contact op te nemen met een Mexicaans consulaat. Volgens het Weense Verdrag inzake Consulaire Betrekkingen heeft een gevangene recht op die hulp. Medellín was één van de ongeveer vijftig Mexicanen die in de VS in dodencellen zitten. Allen zeggen dat zij geen consulaire hulp mochten inroepen.

Op 16 juli maande het hof de Amerikaanse regering 'alles in het werk te stellen om de executies te voorkomen zolang niet alle zaken opnieuw bekeken zijn'. President George Bush riep Texas op de zaken waarin Mexicanen ter dood zijn veroordeeld nog eens goed te bestuderen. Maar volgens gouverneur Rick Perry van Texas heeft de president geen zeggenschap over de rechtspraak in afzonderlijke staten. (AP)

Familieleden van José Medellín huilen thuis in Nuevo Laredo, Mexico. Foto EPA/Marcos Esquivel Beeld
Familieleden van José Medellín huilen thuis in Nuevo Laredo, Mexico. Foto EPA/Marcos Esquivel
Meer over