Update

Excuus Merkel aan nabestaanden neonazimoorden

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft vandaag in een toespraak in het Konzerthaus in Berlijn haar excuses aangeboden aan de nabestaanden van tien mensen die vermoedelijk zijn vermoord door een neonazi-organisatie.

ANP
De Duitse bondskanselier Angela Merkel vandaag tijdens een herdenkingsbijeenkomt van de slachtoffers van de 'dönermoorden'. © ANP Beeld
De Duitse bondskanselier Angela Merkel vandaag tijdens een herdenkingsbijeenkomt van de slachtoffers van de 'dönermoorden'. © ANP

De organisatie kon tien jaar lang haar gang gaan, zonder dat de Duitse autoriteiten iets in de gaten hadden. Merkel heeft beloofd dat de moorden opgehelderd worden.

Kebab-moorden
De Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU) wordt ervan verdacht in de periode 2000 tot 2006 acht Turken en een Griek om het leven te hebben gebracht. De moorden, die bekendstaan als de 'kebab-moorden', zijn na al die jaren nog steeds niet opgelost. De NSU zou in 2007 ook een politieagente hebben vermoord.

Merkel noemde de moorden een 'schande voor ons land'. 'Zoiets mag nooit meer gebeuren', aldus de bondskanselier. 'Niemand kan het verdriet en de eenzaamheid wegnemen. Wij allen kunnen u hier vandaag laten zien dat u niet alleen staat in uw verdriet. We voelen met u mee, we treuren samen met u.'

Opheldering
De bondskanselier vroeg tevens om vergiffenis voor het feit dat familieleden van de slachtoffers in sommige gevallen als verdachte werden gezien. Ze beloofde alle omstandigheden rondom de moorden op te helderen en ervoor te zorgen dat de daders hun straf niet zullen ontlopen.

Merkel benadrukte in haar toespraak dat Duitsland zijn welvaart goeddeels te danken heeft aan zijn kosmopolitische instelling. Immigranten hebben invloed gehad op het gezicht van Duitsland en het is dan ook belangrijk dat de Duitse maatschappij voorkomt dat rechts-extremistische groeperingen aanhang krijgen, aldus Merkel.

Vreemdelingenhaat
De herdenking van de slachtoffers was een initiatief van de Duitse regering die daarmee een vuist wilde maken tegen elke vorm van vreemdelingenhaat en geweld tegen buitenlanders. Aansluitend op de herdenking hebben werknemersorganisaties en vakbonden opgeroepen tot een minuut stilte om te slachtoffers te herdenken.

Meer over