Ex-PVV'ers Bontes en Van Klaveren samen verder

Voormalig PVV'ers Louis Bontes en Joram van Klaveren gaan samen door als tweemansfractie in de Tweede Kamer. Ze vinden elkaar in 'een gezond geluid op rechts'. Dat maken de twee bekend in actualiteitenprogramma EenVandaag. Het interview wordt vanavond uitgezonden.

Redactie
Joram van Klaveren en Louis Bontes in EenVandaag. Beeld EenVandaag
Joram van Klaveren en Louis Bontes in EenVandaag.Beeld EenVandaag

Bontes (58) werd afgelopen najaar door Geert Wilders uit de PVV gezet nadat hij zich publiekelijk had beklaagd over hoe de partij omspringt met overheidsgeld dat bedoeld is voor fractieondersteuning. Joram van Klaveren (35) stapte op nadat Wilders op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart de PVV-achterban 'minder Marokkanen' beloofde.

Vanaf morgen vormen Bontes en Van Klaveren de fractie Bontes/Van Klaveren, die volgens hen een 'klassiek-rechts geluid' zal laten horen. 'Een kleinere overheid, meer veiligheid (politie en Defensie), lagere belastingen, geen kansloze immigratie en uiteraard minder Brussel', schrijven ze. Volgens de twee politici is een echt rechts geluid niet meer aanwezig in de Kamer en dat gat willen ze opvullen. Ze houden morgen hun eerste fractievergadering.

Bontes en Van Klaveren hebben Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg maandag schriftelijk gemeld dat ze voortaan samen een fractie vormen.

Ex-PVV'er Van Vliet blijft eenmansfractie
Een ander ex-PVV-Kamerlid, Roland van Vliet, was op 20 maart de eerste die afhaakte bij de PVV na de Marokkanenuitspraken van Wilders op de verkiezingsavond. Bontes heeft Van Vliet gesproken over de gezamenlijke vorming van een nieuwe fractie, maar volgens Bontes wil Van Vliet zich voorlopig helemaal concentreren op zijn werk als voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek gaat doen naar woningcorporaties. Van Vliet bevestigt dat hij zelfstandig Kamerlid blijft.

Voormalig PVV'er Louis Bontes Beeld anp
Voormalig PVV'er Louis BontesBeeld anp
Voormalig PVV-Kamerlid Joram van Klaveren. Beeld anp
Voormalig PVV-Kamerlid Joram van Klaveren.Beeld anp
Meer over