Ex-president Mubarak in hechtenis

Hosni Mubarak. Beeld epa
Hosni Mubarak.Beeld epa

De Egyptische ex-president Hosni Mubarak is formeel vijftien dagen in hechtenis genomen. De 82-jarige Mubarak ligt in een ziekenhuis in Sharm al-Sheikh. Aanklagers hadden woensdag om zijn arrestatie gevraagd. Mubarak wordt verdacht van machtsmisbruik, verduistering van overheidsgeld, corruptie en repressie, vooral de dood van honderden betogers in de laatste drie weken van zijn regime. Dat duurde van oktober 1981 tot februari dit jaar.

Mubarak werd dinsdag na een lichte hartaanval opgenomen in een ziekenhuis. Daar is hij ondervraagd, meldde de krant al-Masry al-Youm. Mubarak moet nog een week in het ziekenhuis blijven. Zijn twee zonen, Alaa en Gamal, zijn volgens de Egyptische radio gearresteerd en naar een gevangenis bij Caïro overgebracht.

De familie Mubarak had al huisarrest. Mubaraks regime viel 11 februari na achttien dagen van voor een deel bloedig neergeslagen protesten. Daarbij zouden bijna achthonderd doden zijn gevallen. Aanklager Abdel Maguid Mahmoud zei woensdag dat Mubarak en zijn zoons zijn aangehouden in het kader van een onderzoek naar het gebruik van geweld tegen betogers in januari en februari.

Meer over