Ex-IRT-informant voor rechter in pokerproces

Voor de rechtbank in Haarlem staan vanaf dinsdag 14 verdachten terecht in de zaak rond de Haarlemse voetbalclub Young Boys. De club kwam 3 jaar geleden in het nieuws toen bleek dat in het clubhuis illegaal om grote bedragen werd gepokerd.

Onder de hoofdverdachten is Kris J., in 2004 medeoprichter van de voetbalclub. Hij was in de jaren 90 de zogeheten groei-informant van het IRT.

In de ogen van het Openbaar Ministerie (OM) is J. een van de organisatoren van de pokertoernooien. Daarnaast vervolgt justitie hem voor het witwassen van crimineel geld. Ook moet J. (53) zich verantwoorden voor bedreiging en afpersing van voormalig voetbalinternational Martien Vreijsen.

De zaak tegen J. en zijn makkers kwam aan het rollen in de nacht van 5 op 6 oktober 2011. De politie hield die nacht 18 personen aan, van wie 13 tijdens een illegaal pokertoernooi in het clubgebouw van Young Boys. De 2 weken daarna confisqueerde de politie tientallen kilo's softdrugs, auto's, vuurwapens en een fors geldbedrag. Young Boys hield niet lang erna op te bestaan.

Kris J. maakte begin jaren 90 furore in de onderwereld doordat hij als groei-informant van het toenmalige IRT onder het toeziend oog van de recherche ongestraft grote hoeveelheden softdrugs naar Nederland kon importeren.

Het toenmalige IRT hoopte zo de georganiseerde drugshandel in kaart te brengen. Door falend toezicht hield J. een vermogen over aan de handel. Het IRT sneuvelde. De affaire leidde in 1994 tot de val van de ministers Ernst Hirsch Ballin (CDA) en Ed van Thijn (PvdA).

Kris J. werd nooit bestraft voor de drugsimporten, maar kreeg eerder wel 7 jaar cel voor illegaal gokken en witwassen. Zijn naam dook in 2013 voor het laatst op in een omvangrijke afpersingszaak rond Hells Angel Harrie S. en diens kompaan Donald G.

De rechtbank in Haarlem heeft verspreid over 4 weken 12 dagen uitgetrokken voor de behandeling van de zaak, door het OM 'Onderzoek Courage' gedoopt. Kris J. moet op 11 november voorkomen. Uitspraak in alle 14 zaken is op 4 december.

Meer over