Ex-bankiers JPMorgan aangeklaagd om verduisteren miljardenverliezen

Twee voormalige werknemers van JPMorgan Chase zijn in New York aangeklaagd wegens hun rol bij de miljardenverliezen die de Amerikaanse bank vorig jaar leed. Zij zouden geprobeerd hebben verliezen ter waarde van ruim een half miljard dollar op de handel in kredietderivaten te verbergen. Dat blijkt uit documenten die woensdag bij de rechtbank zijn ingediend.

null Beeld afp
Beeld afp

Het gaat om een collega en een leidinggevende van Bruno Iksil, de Franse handelaar die als hoofdverantwoordelijke voor de verliezen wordt gezien, en die beter bekendstaat als de London Whale. Amerikaanse media meldden afgelopen weekeinde al dat zij mogelijk zouden worden aangeklaagd wegens betrokkenheid bij het schandaal, dat JPMorgan ruim 6 miljard dollar kostte.

Iksil zelf zal waarschijnlijk niet worden vervolgd, meldden verscheidene Amerikaanse media op gezag van ingewijden. Hij zou een deal hebben gesloten met justitie in de Verenigde Staten, en bereid zijn te getuigen tegen de vroegere collega's die de verliezen wilden verdoezelen die door zijn toedoen werden geleden.

Meer over