EVT moet veerdienst naar Terschelling stoppen

Veerdienstbedrijf EVT moet per 1 februari de veerdienst van en naar Terschelling stoppen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag bepaald in een kort geding dat EVT had aangespannen tegen de Staat.

Redactie
Rederij TSM/Doeksen heeft per 1 februari het alleenrecht om mensen van het vasteland naar Terschelling te brengen. Beeld ANP
Rederij TSM/Doeksen heeft per 1 februari het alleenrecht om mensen van het vasteland naar Terschelling te brengen.Beeld ANP

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) besloot half oktober dat de Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) niet langer op Terschelling mag varen. De dienst maakt het voor rederij TSM/Doeksen onmogelijk om voldoende te verdienen. De overheid heeft het alleenrecht voor de verbinding verstrekt aan TSM/Doeksen. De rechter vindt dat de Staat mocht ingrijpen, omdat een goede bereikbaarheid van de eilanden Vlieland en Terschelling van 'zwaarwegend maatschappelijk belang' is.

Voor de verbinding naar de eilanden geldt een tijdelijke regeling, in afwachting van een onherroepelijke concessie. In die tijdelijke situatie moet TSM/Doeksen zorgen voor een goede verbinding. EVT is medegebruiker, maar mag de veerdienst van TSM niet belemmeren.

EVT is in 2012 gaan varen met een groter schip, dat ook auto's kan vervoeren. Daardoor is het marktaandeel aanzienlijk vergroot en is TSM verlies gaan lijden. Daardoor heeft de overheid terecht ingegrepen, aldus de rechter.

Meer over