EVT mag niet meer op Terschelling varen

De Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) mag van staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) niet langer op Terschelling varen. Volgens Mansveld is er niet genoeg werk voor twee rederijen. Dat schrijft ze vandaag aan de Tweede Kamer.

Een veerboot van Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) in de haven van Harlingen. Beeld anp
Een veerboot van Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) in de haven van Harlingen.Beeld anp

Rederij Doeksen/TSM heeft eerder het alleenrecht gekregen om de veerdienst naar Terschelling en Vlieland uit te baten. Uit onvrede over dit alleenrecht is de EVT in 2008 gaan varen.

Door die concurrentie loopt het aantal passagiers van Doeksen terug, die daardoor vanaf november wilde gaan schrappen in de dienstregeling. Deze versoberde dienstregeling was volgens Mansveld voor de betrokken gemeenten en het ministerie 'onacceptabel', omdat eilandbewoners daardoor in de problemen zouden komen. Minder veerboten zouden niet alleen de economie op het eiland raken, maar ook het onderwijs van kinderen en de toevoer van levensbehoeften zoals medicijnen.

Mansveld schrijft dat het besluit voor haar ingrijpend was. Maar het was nodig om te kunnen garanderen dat de veerdienst van Doeksen 'veilig, betrouwbaar, ongestoord, structureel en het hele jaar dekkend' kan blijven. Doeksen heeft besloten de versobering van de dienstregeling niet te versoberen, ondanks dat dit tot verliezen zal leiden, meldt de staatssecretaris verder.

Doeksen: 'Goed nieuws'
Doeksen bevestigde vanmiddag dat de aangekondigde beperking van de winterdienstregeling wordt geschrapt. 'Goed nieuws is ook dat hierdoor een aantal arbeidsplaatsen nu niet komt te vervallen', reageerde de rederij. 'De winterdienstregeling zal nu als vanouds worden uitgevoerd en de nare gevolgen voor wie afhankelijk is van de veerdienst blijven achterwege', aldus Doeksen.

Wethouder Terschelling: 'Opgelucht'
'Wij zijn opgelucht. De winterdienstregeling gaf grote onrust op het eiland', reageerde wethouder Teun de Jong van de gemeente Terschelling. 'We weten dat Doeksen na deze brief de versobering niet doorzet en dat wij weer een betrouwbare veerdienst hebben.'

EVT: 'Heftig'
Directeur Erwin Rob van EVT noemde de Kamerbrief van Mansveld 'heftig'. Hij gaat met juristen bekijken welke stappen zijn bedrijf tegen de beslissing van de staatssecretaris kan nemen. Bij de EVT werken een kleine veertig mensen.

Meer over