Evo Morales wint referendum

''Dit is een belangrijke overwinning voor alle Latijns-Amerikanen. Ik draag mijn overwinning op aan alle revolutionairen in de wereld'', aldus een stralende Evo Morales. Foto EPA/Martin Alipaz Beeld
''Dit is een belangrijke overwinning voor alle Latijns-Amerikanen. Ik draag mijn overwinning op aan alle revolutionairen in de wereld'', aldus een stralende Evo Morales. Foto EPA/Martin Alipaz

LA PAZ - De linkse president Evo Morales van Bolivia heeft het referendum waarbij zijn positie op het spel stond, overleefd. Volgens peilingen na het sluiten van de stembureaus sprak meer dan zestig procent van de deelnemers zich uit voor Morales' aanblijven.

Om Bolivia's eerste Indiaanse president te kunnen wegsturen, had meer dan 53,7 procent voor zijn vertrek moeten stemmen. Dat is het percentage dat Evo Morales kreeg bij zijn verkiezingszege in 2005.

''De Bolivianen hebben aangegeven dat ze verandering wensen,'' aldus Morales op een balkon van het presidentiële paleis in La Paz. ''Dit is een belangrijke overwinning voor alle Latijns-Amerikanen. Ik draag mijn overwinning op aan alle revolutionairen in de wereld.''

Ook de toekomst van acht van de negen gouverneurs stond op het spel. Ze konden worden weggestuurd als meer dan vijftig procent daarvoor zou stemmen. Volgens de peilingen ziet het ernaar uit dat drie gouverneurs het veld moeten ruimen. Het zou gaan om twee bestuurders van de oppositie en om één gouverneur die op de hand is van Morales. De officiële uitslagen worden later deze week verwacht.

De gouverneurs van vier oostelijke provincies die meer autonomie willen - Santa Cruz, Tarija, Pando en Beni - kregen van de kiezers een duidelijk signaal dat ze door mogen gaan. Morales sprak verzoenende woorden aan het adres van die bestuurders. Hij feliciteerde hen met de uitslag. Gouverneur Rubén Costas van Santa Cruz noemde Morales echter 'een dictator' en bezwoer dat de strijd zou doorgaan.

Morales had de laatste weken enkele malen vergeefs getracht campagne te voeren in hem slecht gezinde gebieden. Betogers blokkeerden de landingsbanen van de vliegvelden.

Morales is verwikkeld in een machtsstrijd met de gouverneurs van de 'rijke' provincies in het oosten, volgens wie Morales een voorbeeld neemt aan de man die geldt als zijn mentor, de linkse president Hugo Chávez van Venezuela.

De bestuurders van die regio's zien niets in Morales' voornemen de grondwet op ingrijpende wijze te veranderen. Morales wil landhervormingen doorvoeren ten gunste van de indiaanse bevolking. Ook vindt hij dat meer van de opbrengsten uit gasreserves van de rijkste provincies met de armere regio's in het westen moeten worden gedeeld.

President Morales beschouwde het referendum als een mogelijkheid de conflicten met de oostelijke provincies via de stembus op te lossen en als een gelegenheid zijn positie te versterken.

Volgens zijn aanhangers is dat gelukt, anderen voorspellen dat het verzet tegen hem alleen maar zal toenemen. (AP, AP, AFP)

null Beeld
Meer over