Even voorstellen: de nieuwe gemeenteraad van Amsterdam

Een gemêleerd gezelschap vormt de nieuwe gemeenteraad van Amsterdam: advocaten en docenten, debutanten en oma's, een handballer én iemand die droomt ooit coach te zijn van Ajax.

Michiel Couzy en Ruben Koops
Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen van Amsterdam hield deze week een toespraak tijdens de installatie van de nieuwe gemeenteraad. Beeld ANP
Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen van Amsterdam hield deze week een toespraak tijdens de installatie van de nieuwe gemeenteraad.Beeld ANP

Dit zijn de 45 raadsleden van Amsterdam:

Rutger Groot Wassink, 43, GroenLinks

Thuis is voor Rutger Groot Wassink de Staatsliedenbuurt, waar hij de moderne Amsterdamse geschiedenis overal om zich heen ziet. "Het beeld van Domela Nieuwenhuis bijvoorbeeld. De stad heeft de belofte van vernieuwing in zich, maar ademt geschiedenis. Dat vind ik heel mooi."

Rutger Groot Wassink Beeld Tammy van Nerum
Rutger Groot WassinkBeeld Tammy van Nerum

Femke Roosma, 33, GroenLinks

Woont in de Staatsliedenbuurt, heeft een relatie. Roosma is Friezin, maar voelt zich Amsterdammer. "Vooral als ik niet in de stad ben. Dan mis ik de dynamiek en kan ik met trots ver­tellen hoe wij in Amsterdam omgaan met Zwarte Piet of de ongedocumenteerden." Roosma is universitair docent aan de Universiteit van Tilburg.

Femke Roosma Beeld Tammy van Nerum
Femke RoosmaBeeld Tammy van Nerum

Zeeger Ernsting, 45, GroenLinks

Begint aan zijn tweede termijn in de gemeenteraad, is daarnaast huisvader in de Nieuwmarktbuurt. "Mijn grootste ergernis is dat je in Amsterdam niet lekker kunt doorfietsen. Ik doe alles op de fiets en heb ook de tijd om de stad in te gaan. Overal liggen obstakels. We moeten meer en bredere fietspaden aanleggen."

Zeeger Ernsting Beeld Tammy van Nerum
Zeeger ErnstingBeeld Tammy van Nerum

Dorrit de Jong, 30, GroenLinks

Als medewerker van de fractie van GroenLinks in de Tweede Kamer, is Dorrit de Jong veel in Den Haag te vinden. Maar Amsterdam vindt ze op z'n mooist als ze vanaf haar huis bij de Sloterplas de stad in fietst. "Vanuit het groen, via de Jan Eef, al die verschillende wijken voorbij zien komen. In dat geheel voel ik me thuis."

Dorrit de Jong Beeld Tammy van Nerum
Dorrit de JongBeeld Tammy van Nerum

Jorrit Nuijens, 38, GroenLinks

De kans is groot dat Nuijens Amsterdam al snel gaat verlaten, want hij is door GroenLinks in Diemen gevraagd wethouder te worden als de partij mee gaat besturen.

Omdat GroenLinks de grootste werd, is die kans erg groot. "Er wonen bijna 29.000 mensen. Het spreekt me erg aan dat je daar als politicus wat dichter bij de inwoners staat."

Jorrit Nuijens Beeld Tammy van Nerum
Jorrit NuijensBeeld Tammy van Nerum

Deniz Karaman, 33, GroenLinks

De naam Karaman klinkt bekend? Dat klopt, want de moeder van Deniz Karaman is ook een tijdje raadslid geweest. Zelf besloot hij actief te worden toen hij in 2013 op het Taksimplein in Istanboel zag dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

"Ik dacht, dat gaat in mijn stad niet gebeuren. Nu is het dus tijd om aan te pakken."

Deniz Karaman Beeld Tammy van Nerum
Deniz KaramanBeeld Tammy van Nerum

Imane Nadif, 31, GroenLinks

Woont in Elzenhagen (Noord), is getrouwd en fulltime raadslid. Binnenkort verhuist ze richting Schellingwoude. "Mijn voornaamste doel is ervoor te zorgen dat duurzame oplossingen beschikbaar komen voor alle inkomens. Dat de laagste inkomens niet de hoogste energierekening hebben en ze in goed geïsoleerde huizen wonen."

Imane Nadif Beeld Tammy van Nerum
Imane NadifBeeld Tammy van Nerum

Jasper Groen, 42, GroenLinks

Woont in Noord, is getrouwd en werkt als coach medezeggenschap bij TAQT. Zijn mooiste plek van de stad is De Waag.

"Ik heb middeleeuwse geschiedenis gestudeerd en vind het fantastisch dat Amsterdam nog een stadspoort uit die tijd midden in de stad herbergt. Het waren activisten die de Nieuwmarktbuurt hebben gered."

Jasper Groen Beeld Tammy van Nerum
Jasper GroenBeeld Tammy van Nerum

Lene Grooten, 36, GroenLinks

Lene Grooten was eerder duo-raadslid en fractievoorzitter van de GroenLinks Noord-Holland in de Provinciale Staten.

"We hebben radicale democratische vernieuwing nodig, zodat mensen meer betrokken raken bij het leven in hun eigen stad."

Lene Grooten Beeld Tammy van Nerum
Lene GrootenBeeld Tammy van Nerum

Simion Blom, 29, GroenLinks

Woont in Zuidoost, is alleenstaand en werkzoekend. "De mooiste plek van de stad is het Amsterdamse Bos, vooral in de zomer. Ik kom daar te weinig. Mijn voornemen is om daar meer te picknicken. Ook het metrospoor tussen Kraaiennest en Ganzenhoef vind ik mooi. Heel grootstedelijk en futuristisch."

Simion Blom Beeld Tammy van Nerum
Simion BlomBeeld Tammy van Nerum

Reinier van Dantzig, 32, D66

De horecaondernemer was leider van de grootste partij van de stad, een rol die GroenLinks nu heeft. De komende vier jaar wil hij zich inzetten voor een groenere stad. "Wij zijn de laatste generatie politici die de wereld nog kunnen behoeden voor grote klimaatproblemen. Daarvoor moet een hoop gebeuren, en ook een hoop wijken."

Reinier van Dantzig Beeld Tammy van Nerum
Reinier van DantzigBeeld Tammy van Nerum

Paul Guldemond, 37, D66

Guldemond en zijn vrouw kochten hun huis in de Schinkelbuurt tijdens de crisis, maar nu zou hij zijn eigen huis niet meer kunnen betalen. "Ik zie dat de midden­inkomens het steeds moeilijker hebben. Ik zie op de school van onze kinderen dat het lerarentekort toeneemt. Daarom wil ik dit werk graag nog vier jaar doen."

Paul Guldemond Beeld Tammy van Nerum
Paul GuldemondBeeld Tammy van Nerum

Dehlia Timman, 39, D66

Woont samen in de Weesper­zijdebuurt en heeft drie kinderen. Docent economie aan de Universiteit van Amsterdam. "De komende jaren wil ik op scholen en in de buurten strijden tegen kansenongelijkheid voor kinderen. In Amsterdam beginnen veel kinderen met een achterstand, dat vind ik oneerlijk."

Dehlia Timman Beeld Tammy van Nerum
Dehlia TimmanBeeld Tammy van Nerum

Jan-Bert Vroege, 43, D66

Op de Dappermarkt in Oost heeft Vroege het ultieme Amsterdam-gevoel. "Vroeger werkte ik zelf op een warenmarkt, daar komt de ziel van de stad naar boven. In de rij bij de bakker of de kaasboer hoor je de problemen en zorgen van de echte Amsterdammers, niet gehinderd door politieke bla bla. Voor hen doe ik het."

Jan-Bert Vroege Beeld Tammy van Nerum
Jan-Bert VroegeBeeld Tammy van Nerum

Mascha ten Bruggencate, 45, D66

Woont bij het Amstelveld, is getrouwd en heeft een kat. Ten Bruggencate begint aan haar tweede periode in de raad. Haar grootste ergernis is de onduidelijke informatie die de gemeente verstuurt. "Mensen die willen inspreken bij de raad, weten vaak niet hoe dat moet." Ze is senior auditor bij Centraal Bureau Fondsenwerving.

Mascha ten Bruggencate Beeld Tammy van Nerum
Mascha ten BruggencateBeeld Tammy van Nerum

Marijn Bosman, 36, D66

Marijn Bosman begint aan haar tweede termijn. "Ik heb al een netwerk opgebouwd en ken de procedures veel beter, dus ik denk dat ik nu effectiever ben als raadslid. Bovendien is mijn onderwerp duurzaamheid belangrijker aan het worden, de tijd van pilots is afgelopen." Woont in de Hoofddorppleinbuurt.

Marijn Bosman Beeld Tammy van Nerum
Marijn BosmanBeeld Tammy van Nerum

Alexander Hammelburg, 36, D66

"Mijn huwelijkse staat? Ik ben op zoek!" Maar wie met Hammelburg wil daten, moet daar de politiek bijnemen. "Ik had geen zin meer om alleen maar te roepen vanaf de zijlijn. Aanpakken in plaats van commentaar geven. Dat zou iedereen eens moeten proberen." Woont in de Kadijken, begint aan zijn tweede periode in de gemeenteraad.

Alexander Hammelburg Beeld Tammy van Nerum
Alexander HammelburgBeeld Tammy van Nerum

Yassmine el Ksaihi, 32, D66

Is getrouwd, woont in Elzen­hagen en is relatiemanager voor de gemeente Zaanstad. "Ik woon al dertig jaar in Noord en als ik door mijn wijk loop voel ik mij echt Amsterdammer. Dat komt door de mix, cultureel, maar ook van jong en oud. Noord verandert, voelt anders, maar vooral veel beter."

Yassmine el Ksaihi Beeld Tammy van Nerum
Yassmine el KsaihiBeeld Tammy van Nerum

Eric van der Burg, 52, VVD

Woont in Nieuwendam en is wethouder van Amsterdam. Zit sinds 1987 in de Amsterdamse politiek en vanaf 2001 in de gemeenteraad. "Ik loop graag door de Staalstraat, wat mij betreft het mooiste stukje Amsterdam, vlak bij de Stopera, met uitzicht op de Zuiderkerk. Het liefst 's ochtends vroeg."

Eric van der Burg Beeld Tammy van Nerum
Eric van der BurgBeeld Tammy van Nerum

Marianne Poot, 50, VVD

Interim-manager in de zorg, samenwonend op het Java-­eiland. "De mooiste plek van Amsterdam. Mijn belangrijkste punt is veiligheid. Iedereen moet hier veilig over straat kunnen. De afgelopen tijd zijn er veel te veel incidenten geweest. Dat moeten we stoppen, met gebiedsverboden, camera's en preventief fouilleren."

Marianne Poot Beeld Tammy van Nerum
Marianne PootBeeld Tammy van Nerum

Dorienke de Grave, 60, VVD

De vrouw van? Ja, ook de vrouw van oud-minister Frank de Grave. Maar vooral arbeidsrechtadvocaat en al drie perioden actief als liberaal volksvertegenwoordiger in de Noord-Hollandse Staten en in stadsdeel Zuid. "Ik woon hier, ik werk hier, heb m'n kinderen hier grootgebracht. Ik wil iets terugdoen en mijn portie leveren."

Dorienke de Grave Beeld Tammy van Nerum
Dorienke de GraveBeeld Tammy van Nerum

Hala Naoum Néhmé, 33, VVD

"Als je op de Magere Brug staat, zie je Amsterdam in volle glorie. Je realiseert je daar ook dat deze stad er niet pas net staat, en er ook na ons nog wel even zal staan. De Stopera in de verte, dat is de macht. De Hermitage, dat is de cultuur. En het water, de bedrijvigheid. Deze stad maakt wie wij zijn."

Hala Naoum Néhmé Beeld Tammy van Nerum
Hala Naoum NéhméBeeld Tammy van Nerum

Rik Torn, 34, VVD

Ook mr. Rik Torn geeft maandelijks graag wat declarabele uur­tjes op om naar het stadhuis te mogen gaan. "Amsterdam is fantastisch mooi, maar dat gaat niet vanzelf. Je moet er wat voor doen en om daar met collega-raadsleden over te mogen beslissen, is het mooiste wat er is." Torn is ongehuwd en woont in het Oostelijk Havengebied.

Rik Torn Beeld Tammy van Nerum
Rik TornBeeld Tammy van Nerum

Anne Marttin, 49, VVD

Als conrector op een school in Zuidoost zag Anne Marttin nog te veel kinderen haar school verlaten, zonder diploma. "Talentvolle jongeren die niet de juiste route vinden, dat kan echt beter en anders." Anne Marttin woont samen met haar partner in Venserpolder in Zuidoost.

Anne Marttin Beeld Tammy van Nerum
Anne MarttinBeeld Tammy van Nerum

Marjolein Moorman, 44, PvdA

Woont in Oost en is universitair hoofddocent politieke com­municatie aan de UvA. "De mooiste plek van Amsterdam is voor mij Paradiso. Daar heb ik veel mooie concerten meegemaakt en dat is ook de plek waar mijn man mij voor het eerst zoende." Moorman is getrouwd en heeft twee dochters.

Marjolein Moorman Beeld Tammy van Nerum
Marjolein MoormanBeeld Tammy van Nerum

Sofyan Mbarki, 33, PvdA

Woont in Osdorp met vrouw en twee zoons en droomt er stiekem van trainer van Ajax te worden. "Ik voel mij het meest Amsterdammer als ik terugkeer van vakantie. Als ik ben geland op Schiphol en de stad inrijd. Amsterdam is rauw en geordend tegelijk. De stad ligt er mooi bij, maar niet iedereen profiteert daarvan."

Sofyan Mbarki Beeld Tammy van Nerum
Sofyan MbarkiBeeld Tammy van Nerum

Hendrik Jan Biemond, 48, PvdA

In zijn buurt De Pijp ziet Biemond elke dag de diversiteit van de stad. "En dat is precies waar we de komende tijd heel hard voor moeten werken, het behoud van die diversiteit en de creativiteit die eruit voortkomt." Biemond is partner bij advocatenkantoor Allen&Overy.

Hendrik Jan Biemond Beeld Tammy van Nerum
Hendrik Jan BiemondBeeld Tammy van Nerum

Carolien de Heer, 41, PvdA

Woont in Bos en Lommer, heeft een relatie, één dochter. "Als kind woonde ik in Zwaag, maar mijn opa's en oma's in Amsterdam. Als ik aankwam in de stad, was dat een magisch moment. En dat voel ik nog steeds. Amsterdam is een groot dorp: met de voordelen van de stad, maar de knusheid van een dorp."

Carolien de Heer Beeld Tammy van Nerum
Carolien de HeerBeeld Tammy van Nerum

Nenita la Rose, 61, PvdA

Een van de oma's in de raad. Woont in Zuidoost, is adviseur en coach. Ze is getrouwd, drie kinderen en twee kleinkinderen. "Ik heb in mijn werk als coach en voor de vrouwenraad kunnen proeven wat in de samenleving leeft. Laten we beginnen de eenheid te bewaren en te bewaken. Die eenheid staat onder druk."

Nenita la Rose Beeld Tammy van Nerum
Nenita la RoseBeeld Tammy van Nerum

Laurens Ivens, 41, SP

Woont in Noord, is getrouwd, heeft twee kinderen. Veteraan in de politiek. Zit sinds 2006 in de raad en is wethouder. "Een ergernis is dat Amsterdam veel moois heeft dat slecht is onderhouden. Laatst was ik bij het Stadionplein en kwam ik langs een speeltuintje dat zo verloederd is, dat geen kind daar kan spelen."

Laurens Ivens Beeld Tammy van Nerum
Laurens IvensBeeld Tammy van Nerum

Erik Flentge, 51, SP

Zijn partij is tijdens de verkiezingen gehalveerd in zetels, maar Erik Flentge is er toch weer bij. Zijn doel? "Wat er uit Den Haag komt, rust zwaar op de mensen met een kleine portemonnee. Ik wil alles in het werk stellen om die ellende te stoppen en de stad betaalbaar te houden." Woont samen in de buurt van het Rietlandpark.

Erik Flentge Beeld Tammy van Nerum
Erik FlentgeBeeld Tammy van Nerum

Nicole Temmink, 31, SP

Woont in de Watergraafsmeer, is vrijgezel en werkt voor de Tweede Kamerfractie. Debutant in de raad. "Ik wil strijden tegen politiek cynisme en bewijzen dat we veranderingen kunnen aanbrengen die de stad leefbaar houden en tweedeling tegengaan. Dat ga ik doen door de straat op te gaan."

Nicole Temmink Beeld Tammy van Nerum
Nicole TemminkBeeld Tammy van Nerum

Johnas van Lammeren, 45, Partij voor de dieren

Johnas van Lammeren, met vrouw en kind woonachtig in Buitenveldert, werd in maart uitgeroepen tot beste raadslid van Nederland, terwijl zijn partij van 1 naar 3 zetels groeide. Het eerste waar hij zich mee bezig gaat houden? "Een goede burgemeester vinden, daar moeten we heel hard mee aan de slag."

Johnas van Lammeren Beeld Tammy van Nerum
Johnas van LammerenBeeld Tammy van Nerum

Jennifer Bloemberg, 31, Partij voor de dieren

Bloemberg woont samen in Gein en ziet als pedagogisch medewerker het leven in de stad door de ogen van een kind. "Spelen in het groen, dat is echt heel belangrijk voor de volgende generatie." Haar partij groeide naar 3 zetels en dat wil Bloemberg verzilveren door nog veel meer 'groene' onderwerpen te agenderen.

Jennifer Bloemberg Beeld Tammy van Nerum
Jennifer BloembergBeeld Tammy van Nerum

Anke Bakker, 29, Partij voor de dieren

Werkt als stijladviseur bij modeketen Vanilia, woont samen in Oost. "Mijn favoriete plek in Amsterdam is het Flevopark; heerlijk rustig en redelijk onontdekt. Ik probeer daar elke week een keer naartoe te gaan, om te wandelen en te kletsen. Een straaltje zon pakken en kijken wat er is gegroeid."

Anke Bakker Beeld Tammy van Nerum
Anke BakkerBeeld Tammy van Nerum

Mourad Taimounti, 37, Denk

Woont in Nieuw-West, is modeondernemer en getrouwd. Debuteert met zijn fractie in de raad. "Als ik vanaf de snelweg de stad in rijd, voel ik mij Amsterdammer. Eentje met scherpe humor, een beetje sarcasme, een grote bek en een klein hart. En we weten altijd alles beter."

Mourad Taimounti Beeld Tammy van Nerum
Mourad TaimountiBeeld Tammy van Nerum

Aysegül Kiliç, 43, Denk

Als echte Noorderling kwam Aysegül Kiliç pas tijdens haar studententijd wat vaker buiten haar eigen stadsdeel. "Noord is altijd m'n uitvalsbasis gebleven. Daar ben ik opgegroeid, daar is mijn thuis. Ik wil in de raad Noord meer op de kaart zetten, zo lang het maar niet ten koste gaat van de huidige bewoners."

Aysegül Kiliç Beeld Tammy van Nerum
Aysegül KiliçBeeld Tammy van Nerum

Numan Yilmaz, 30, Denk

De armoede maar ook de rattenoverlast, dat zijn de problemen die Numan Yilmaz in Nieuwendam dagelijks voorbij zag komen. "Het motiveerde mij om iets te gaan doen voor de buurt. Mijn dochter weet nu ook dat ik in de raad zit, zij heeft al om een nieuwe speeltuin gevraagd!" Numan is getrouwd en heeft drie kinderen.

Numan Yilmaz Beeld Tammy van Nerum
Numan YilmazBeeld Tammy van Nerum

Annabel Nanninga, 40, FvD

Annabel Nanninga, haar vriend en haar dochters wonen in de Dapperbuurt. "De wijk is niet meer zo verpauperd, dat wil ik het stadsbestuur nageven. Maar tegelijk zie je hier ook het verdwijnen van de arbeidersklasse, de kleine ondernemers. Dat is ontzettend jammer, juist voor hen moet er weer meer ruimte komen in de stad."

Annabel Nanninga Beeld Tammy van Nerum
Annabel NanningaBeeld Tammy van Nerum

Anton van Schijndel, 58, FvD

Anton van Schijndel werd door Baudet zelf gevraagd om mee te doen in Amsterdam. "Dit is efficiënter dan actievoeren. Mijn doel is de uitbreiding van de stad een paar jaar te versnellen. Als we deze periode toch eens met Havenstad zouden kunnen beginnen." Van Schijndel is advocaat en woont met zijn vrouw in de Apollobuurt.

Anton van Schijndel Beeld Tammy van Nerum
Anton van SchijndelBeeld Tammy van Nerum

Kevin Kreuger, 29, FvD

Woont in Geuzenveld, is accountadviseur in de transportwereld. Handbalt bij Aristos Amsterdam in de eredivisie. "Toen ik in 2010 begon, speelden we nog in de tweede klasse. Wat mij opvalt, is dat sport­verenigingen nauwelijks mengen. Dat zie ik ook in mijn buurt. Iedereen zit in zijn eigen bubbel."

Kevin Kreuger Beeld Tammy van Nerum
Kevin KreugerBeeld Tammy van Nerum

Diederik Boomsma, 39, CDA

Woont in de Leidsepleinbuurt en is promovendus rechts­filosofie aan de Universiteit van Leiden. Zit sinds 2016 in de raad, als eenmansfractie. "Ik kom graag naar het Amstelpark als de rhododendrontuin in bloei staat. Het mooiste groen van Amsterdam. Beetje mijmeren, gedichten lezen. Dan waan ik mij even in het paradijs."

Diederik Boomsma Beeld Tammy van Nerum
Diederik BoomsmaBeeld Tammy van Nerum

Wil van Soest, 81, Partij vd Ouderen

Woont in Noord, doet vrijwilligerswerk, is weduwe. Heeft vijf kinderen, dertien klein­kinderen en vijf achterklein­kinderen. "Het grootste probleem vind ik op dit moment dat de gemeente vastgoed verkoopt. Daar zitten mensen in, kunstenaars, die er nu uit moeten. Daar stoor ik mij aan. Daarnaast strijd ik tegen eenzaamheid."

Wil van Soest Beeld Tammy van Nerum
Wil van SoestBeeld Tammy van Nerum

Don Ceder, 28, ChristenUnie

Advocaat Don Ceder, gespecialiseerd in schuldhulpverlening, ziet naar eigen zeggen dagelijks dat er een gat zit tussen beleid en de realiteit. "Daarom wil ik nu aan tafel zitten, zodat ik aan de voorkant van het proces verandering kan brengen in plaats van problemen achteraf te repareren." Ceder woont op IJburg en is ongehuwd.

Don Ceder Beeld Tammy van Nerum
Don CederBeeld Tammy van Nerum

Sylvana Simons, 47, Bij1

Onlangs verhuisd naar Amsterdam om in de gemeenteraad te kunnen zitten. Werkt voor radio en tv, al neemt dat af. "Ik houd van Amsterdam in de nacht. Dan heeft de stad een andere energie. In het nachtleven kom ik te weinig, maar soms ga ik 's nachts op een bankje zitten en kijk ik om mij heen."

Sylvana Simons Beeld Tammy van Nerum
Sylvana SimonsBeeld Tammy van Nerum

Blijf op de hoogte

Niets missen van het vervolg op de verkiezingen? Like Amsterdam Kiest op Facebook

Meer over