Europese Commissie: Naar rechter als Nederland migratieregels niet aanpast

De Europese Commissie vindt de Nederlandse migratieregels te streng en in strijd met Europese afspraken. Als Nederland weigert deze aan te passen, stapt Brussel naar de rechter.

Redactie
Minister Leers moet van Europa zijn beleid aanpassen, Beeld ANP
Minister Leers moet van Europa zijn beleid aanpassen,Beeld ANP

Dat meldt NRC Handelsblad, die een brief van de Commissie aan ministers Leers (Asiel en Migratie) en Kamp (Sociale Zaken) in handen heeft.

Het is de de wens van Nederland om inwoners van de EU, als het hen niet lukt hier een baan te vinden, al na drie maanden uit te zetten. Volgens Europese wetgeving hebben EU-burgers echter zes maanden de kans om zich te bewijzen op de arbeidsmarkt. De Europese Commissie kan deze zaak voorleggen aan het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Het Hof kan Nederland vervolgens dwingen de regels aan te passen of een boete opleggen.

Dat Nederland burgers uit de EU die in ons land werken, maar niet hier wonen, geen recht op sociale zekerheid wil geven, stuit ook de tegen de Brusselse borst. Volgens Europese regels hoeven grensarbeiders niet per se in het land te wonen waar ze werken om aanspraak te maken op de sociale voorzieningen.

Meer over