aex

Europese beurzen sluiten lager op handelsspanning

De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met verlies gesloten. De aandacht bleef uitgaan naar de handelsvete tussen de Verenigde Staten en China na de inwerkingtreding van de nieuwe importtarieven van beide economische grootmachten.

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

In Amsterdam kreeg navigatiebedrijf TomTom net als vorige week klappen te verwerken na mogelijk slecht nieuws uit de automobielsector.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,3 procent in de min op 548,43 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 784,89 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 0,6 procent in.

TomTom zakte ruim 6 procent in de MidKap. De Japanse autogigant Toyota gaat Google toestaan smartphones te verbinden met auto's van het merk. Onlangs sloot Google al een samenwerking met een verbond van Renault, Nissan en Mitsubishi. Die samenwerking was een flinke klap voor TomTom, dat afgelopen week hard onderuitging op de beurs.

Shell
Olie- en gasconcern Shell profiteerde van de stijgende olieprijzen en was een van de grootste stijgers in de AEX met een plus van 1,2 procent. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,6 procent meer op 72,65 dollar. Brentolie steeg 3,2 procent in prijs tot 81,35 dollar per vat. Grote oliehandelshuizen houden rekening met een olieprijs die kan stijgen tot 100 dollar per vat, vanwege het wegvallen van Iraanse olie door de Amerikaanse sancties.

Hekkensluiter bij de hoofdfondsen was verlichtingsbedrijf Signify met een verlies van 3,9 procent. Bij de kleinere bedrijven won FNG 3,1 procent. De kledingwinkelketen zag de omzet en het bedrijfsresultaat afgelopen halfjaar stijgen.

In Londen kelderde Thomas Cook ruim 28 procent. De Britse reisorganisatie gaf opnieuw een winstalarm. Vanwege het warme zomerweer in Noord-Europa gingen minder mensen op vakantie. Randgold won 6 procent. De grootste goudproducent ter wereld Barrick Gold heeft een fusie-overeenkomst gesloten met zijn kleinere rivaal.
Sky klom 8,6 procent.

ComCast
Het Amerikaanse kabelbedrijf Comcast heeft afgelopen weekeinde het hoogste overnamebod uitgebracht op het Britse media- en telecombedrijf.
De kabelreus bood in de laatste ronde 29,7 miljard pond (ruim 33 miljard euro). De andere bieder was Rupert Murdochs 21st Century Fox.

In Frankfurt ging Deutsche Bank 0,9 procent omlaag. De Duitse financiële waakhond BaFin heeft een externe toezichthouder aangesteld om toe te zien op maatregelen tegen witwassen.

De euro was 1,1766 dollar waard, tegen 1,1739 dollar op vrijdag.

Meer over