Europees onderzoek naar peutermelk in aantocht

Er komt een Europees onderzoek naar peutermelk. Dat is een van de uitkomsten van een stemming vandaag in het Europees Parlement in Straatsburg. De Europarlementariërs willen weten of deze melk voor kinderen van 1 tot 3 jaar oud het predicaat babyvoeding mag voeren en dus aan strengere voedselveiligheidseisen moet voldoen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Esther de Lange, voor het CDA in het Europarlement, is blij dat haar voorstel is aangenomen. Zij wil weten of de peutermelk beter is dan gewone melk zoals door de makers wordt beweerd en of kinderen door de vanillesmaak een voorkeur voor zoet krijgen aangeleerd door deze melk te drinken. Het Europese voedselveiligheidsagentschap EFSA krijgt een jaar de tijd.

Het Europarlement nam vandaag strengere eisen voor babyvoedsel en speciale medische voeding aan. De nieuwe regels moeten de consument beschermen tegen misleiding en biedt de sector duidelijkheid over wat ze wel en niet op de etiketten van hun producten mogen plaatsen. Zo mogen er geen gezondheidsclaims gebruikt worden in de reclame voor deze producten. Ook glutenvrije voeding en bepaalde caloriearme diëten vallen onder de nieuwe regels.

De EU-lidstaten moeten zich nog buigen over de voorstellen.

Meer over