Europarlement: Prijs mobiel internet in buitenland halveren

Het Europees Parlement wil dat de prijs voor mobiel internet in het buitenland wordt gehalveerd. Vandaag stemde een parlementscommissie in met de voorstellen.

ANP/Redactie
© ANP Beeld
© ANP

Het draait om de zogeheten roamingkosten die een consument moet betalen als hij in het buitenland telefoneert, sms't of het internet op gaat met zijn toestel.

Op dit moment ligt de maximumprijs van een megabyte mobiel internet in het buitenland boven de 1 euro. De Europarlementariërs willen dat al deze zomer de prijs omlaag gaat naar 50 eurocent. Daarmee gaat het Europees Parlement verder dan de voorstellen van Europees Commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda), die de maximumprijs zette op 90 eurocent.

Een voorstel van PvdA-Europarlementariër Judith Merkies voor een afschaffing van de extra kosten in 2014 voor mobiel internetten in het buitenland haalde het vandaag niet.

De telecomsector is geen voorstander van de plannen van Europa. Vodafone-topman Vittorio Colao dreigde gisteren nog met het stopzetten van netwerkinvesteringen als Brussel de plannen doorzet. Kroes had daar geen boodschap aan en zei vandaag dat ze aan de kant van de consument staat. 'We moeten de mobiele telecomsector concurrerender maken.'

Meer over