Europarlement doet rietjes en wegwerpplastic in de ban

Het Europees Parlement wil veel wegwerpplastic vanaf 2021 verbieden.

David Bremmer
Het Europees Parlement wil ook plastic rietjes bannen Beeld ANP
Het Europees Parlement wil ook plastic rietjes bannenBeeld ANP

Het gaat onder meer om rietjes, bestek, borden, ballonstokjes, zakjes van dun plastic en roer- en wattenstaafjes.

Met een verbod van het meest vervuilende plastic hoopt het Europees Parlement milieuvervuiling tegen te gaan. Sinds de massaproductie in de jaren '50 opgang kwam is er al 8,3 miljard ton plastic geproduceerd, 822.000 Eiffeltorens zwaar. Het meeste eindigde in het milieu, slechts 9 procent is gerecycled. Alleen in Nederland worden er jaarlijks al 900 miljoen plastic flesjes weggegooid, bijna 21 miljoen kilogram.

In de zee
"Er moet een einde komen aan de enorme plastic soep en troep in onze zeeën en de straten," zegt europarlementariër Annie Schreier-Pierik (CDA), die in de milieucommissie van het EP meewerkte aan de voorstellen. "Het plastic wordt vaak enkele seconden gebruikt, maar het duurt vele eeuwen voordat het is afgebroken."

Een verbod in 2021 kreeg vandaag grote steun in Straatsburg. Ruim 571 van de parlementariërs stemden vóór, slechts 53 tegen.

De plannen voorzien ook in het terugdringen van voedselverpakkingen en wegwerpbekers. Om fabrikanten van bijvoorbeeld snoepwikkels en sigarettenfilters te stimuleren daartoe, moeten ze gaan meebetalen aan het opruimen en de afvalverwerking.

De meeste vervuiling
Volgens Schreier-Pierik betekent het voorstel niet dat álle wegwerpplastic wordt verboden. Het gaat alleen om plastic dat de meeste vervuiling veroorzaakt en na eenmalig gebruik direct wordt weggegooid, vaak in zee of de natuur. "Het doel moet zijn de circulaire economie te stimuleren. We eisen dat voor 2025 35 procent van de petflessen uit hergebruikt plastic bestaat."

Het Europarlement wil verder dat negen op de tien plastic flessen in 2025 gescheiden worden ingezameld, bijvoorbeeld via statiegeldregelingen. Daarnaast moet viervijfde van alle sigarettenfilters met kunststoffen in 2030 zijn vervangen door milieuvriendelijkere stoffen.

Het voorstemmen door het Europees Parlement betekent niet dat het verbod op wegwerpplastic per 2021 definitief zeker is. Eerst moeten de Milieuministers van de EU-lidstaten zich er over uitspreken. Zij kunnen wijzigingen eisen, net als de Europese Commissie. Onderhandelingen daarover moeten nog gevoerd worden. Vervolgens moeten de regels nog in nationale wetgeving worden omgezet.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over