Europa bereidt zich voor op mogelijke gascrisis

De Europese Unie maakt zich op voor een mogelijke energiecrisis, juist nu de winter Europa in zijn greep heeft. De levering van Russische gas is in een aantal Europese landen de afgelopen week plots met zo'n dertig procent afgenomen. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom zegt echter zich aan de leveringscontracten te houden.

AP
Gaspijpleiding in Rusland. Beeld ap
Gaspijpleiding in Rusland.Beeld ap

De Europese Commissie heeft vandaag het gascoördinatiecomité in staat van paraatheid gebracht. De EC benadrukte echter dat er nog geen noodsituatie is ontstaan, omdat EU-lidstaten elkaar helpen en de opslagfaciliteiten in veel Europese landen verbeterd zijn.

Volgens EC-woordvoerder Marlene Holzner heeft Rusland te maken met extreme kou. De temperatuur is in sommige delen van Rusland gedaald tot ruim -35 graden Celsius. De Russen hebben daarom meer gas nodig om hun huizen te verwarmen. De gascontracten met Rusland laten 'enige flexibiliteit toe voor het geval het zelf gas nodig heeft', aldus Holzner. En dat is nu het geval.

Meer gas
Gazprom verklaarde vandaag aan alle contracten te voldoen. 'We zijn een bepaalde hoeveelheid gas per maand overeengekomen en hier is aan voldaan', aldus Sergej Komlev van Gazprom. 'Maar gebruikers willen meer gas dan is vastgelegd in de contracten. Er is een gat tussen hun vraag en wat er in de contracten staan. Gazprom houdt zich strikt aan de contractvoorwaarden en doet alles perfect.'
Moskou schuift daarnaast de schuld af op Oekraïne, dat volgens het Kremlin meer gas aftapt dan waarvoor het heeft betaald. De autoriteiten in Kiev ontkennen dit echter. Volgens de Oekraïense minister van brandstof en energie Joeri Boiko heeft Rusland vanwege het winterweer vijftien procent minder gas door de pijpleiding gestuurd.

Onenigheid
De afgelopen tien jaar hebben Rusland en Oekraïne al tweemaal onenigheid gehad over de levering van gas. Dit leidde tot problemen in Europa, omdat gas niet werd getransporteerd naar de EU-lidstaten. De EU heeft de coördinatie tussen de lidstaten verbeterd om er zeker van te zijn dat Europa niet wordt 'gegijzeld' in het geval Moskou en Kiev opnieuw in een conflict verzeild raken.

Dit beleid betaalt zich volgens Holzner nu uit. Polen heeft gas kunnen betrekken uit Duitsland en nieuwe opslagfaciliteiten in Tsjechië en Slowakije hebben goede diensten bewezen.

Meer over