'Euronext is niet te klein voor handel in grote bedrijven'

De Amsterdamse beurs is helemaal niet te klein om mee te kunnen komen in de wereldwijde concurrentie om de aandelenhandel, zeggen diverse beursexperts op de nieuwjaarsreceptie van de Amsterdamse effectenbeurs vandaag.

Ton Damen en Henk Schutten
Een standbeeld van Mercurius, de god van de handel, in het beursgebouw. Beeld anp
Een standbeeld van Mercurius, de god van de handel, in het beursgebouw.Beeld anp

Euronext-Amsterdam, onderdeel van de fusiebeurs met Parijs, Brussel en Lissabon, biedt een goed handelsplatform en bovendien een optiemarkt, zeggen de experts. VEB-directeur Paul Koster: 'Ik heb genoeg Nederlandse bedrijven genoteerd gezien op buitenlandse beurzen. Bij opening werd er 10 minuten gehandeld en dan was het afgelopen.'

Ook Willem-Jan Meijer, hoofd van de afdeling Equity Capital Markets van ING, en Joost van der Does de Willebois, voorzitter van de Stichting Capital Amsterdam en oud-bestuursvoorzitter van de Amsterdamse beurs tussen 2004 en 2010, zeggen dat door de vele elektronischemarkten het niet zo veel meer uitmaakt aan welke beurs een bedrijf staat genoteerd.

Onvrede
Zij reageren op recente uitspraken van Cees Vermaas, oud-topman van de beurs, die van de zomer plotseling vertrok. Euronext is volgens hem te klein geworden voor grote Nederlandse bedrijven als Shell, Unilever, DSM, en Philips. Onvrede over die vermeende Franse dominantie zou de reden zijn geweest voor zijn vertrek.

Jos Dijsselhof, waarnemend-topman van Euronext sinds het vertrek van Vermaas, feliciteerde zichzelf vandaag uitbundig tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. 'We staan weer op eigen benen. En hoe. Euronext staat als zelfstandige beursgenoteerde onderneming als een huis.'

Zeven miljard
Hij wees er in zijn toespraak op dat de Amsterdamse beurs een succesvol jaar achter de rug heeft. In 2014 gingen negen bedrijven naar de beurs die in totaal zeven miljard ophaalden. De drie van de vijf grootste beursgangen in Europa waren in Amsterdam; Pershing Square Holding, Nationale Nederlanden Group en Altice.

Dijsselhof ziet vol vertrouwen het komende jaar tegemoet. Hij wees er op dat Bols, een lokaal bedrijf, eergisteren nog aankondigde binnen drie maanden in Amsterdam naar de beurs te gaan. De eigenaar van het bedrijf had nadrukkelijk gezegd dat de firma met de beursgang het Amsterdamse imago van het bedrijf wil versterken.

Lees dit weekend (10/11-1) meer in Het Parool: 'Oudste beurs ter wereld weer terug bij af'

Meer over