Eurogroep stelt besluit over Griekenland uit

De ministers van Financiën van de eurolanden komen woensdag niet bij elkaar om een beslissing te nemen over de verstrekking van nieuwe noodkredieten aan Griekenland. In plaats daarvan wordt een telefonische vergadering georganiseerd om de overgebleven problemen rond het noodlijdende land te bespreken. Dat bevestigde de voorzitter van de eurogroep, Jean-Claude Juncker, vandaag.

ANP/Redactie
©ANP Beeld
©ANP

Volgens Juncker hebben de politieke leiders van Griekenland nog niet voldoende zekerheid gegeven over de uitvoering van de beloofde bezuinigingen na de verkiezingen van april. Daarnaast moet er volgens hem nog werk worden verzet door de Grieken om aan alle eisen van de toezichthouders te voldoen.

Eerder op de dag meldden EU-diplomaten al dat de vergadering in Brussel zou worden afgelast omdat Griekenland nog niet aan alle eisen van de EU heeft voldaan. Zo moet het land nog duidelijk maken waar het dit jaar 325 miljoen aan extra bezuinigingen vandaan gaat halen. Daarnaast wil Europa alle plannen en de toezeggingen van de politieke leiders op papier. De ministers wachten verder nog op een rapport over de verwachte stand van de Griekse staatsschuld in 2020.
Als daaruit blijkt dat de schuld tegen die tijd waarschijnlijk onvoldoende is gedaald, dan komt de verstrekking van noodkredieten in gevaar.

Minister Jan Kees de Jager zei eerder op de dag al dat er woensdag geen knopen over de Griekse hulp zouden worden doorgehakt. De ministers treffen elkaar maandag wel in Brussel voor een eerder geplande reguliere vergadering.

Griekenland heeft de door Europa en het IMF toegezegde noodleningen ter waarde van 130 miljard euro, en de daaraan gekoppelde schuldverlichting van zo'n 100 miljard euro, hard nodig om een faillissement te voorkomen. Het land moet op 20 maart 14,5 miljard euro aflossen en kan zonder nieuwe steun niet aan die verplichting voldoen.

De Griekse regering zou de extra bezuiniging van 325 miljoen euro willen halen uit een verdere verlaging van de lonen van onder meer militairen, politieagenten, rechters en diplomaten. Daarnaast zouden de budgetten van diverse ministeries, waaronder Defensie worden verlaagd.

Volgens Griekse regeringsbronnen worden de extra bezuinigingen 'binnen enkele dagen' afgerond.

Meer over