Plus

EuroCollege begint een 'Harvard aan de Amstel'

Het EuroCollege begint een privé-hbo in Amsterdam. Na het 'Harvard aan de Maas' komt er nu een 'Harvard aan de Amstel', als het aan de eigenaar ligt.

Lorianne van Gelder
EuroCollege betekent hard werken en snel afstuderen. Kosten: 13.800 euro per jaar Beeld Dingena Mol
EuroCollege betekent hard werken en snel afstuderen. Kosten: 13.800 euro per jaarBeeld Dingena Mol

Donderdag is pakkendag op het EuroCollege. Jongens en meisjes lopen in donkerblauwe pakken met oranje-zwart gestreepte dassen door het pand van de school aan de Westblaak in Rotterdam. De schoenen zijn gepoetst, een rokje wordt snel omlaag getrokken als een docent er iets van zegt.

Dit is Nederland, maar het zou net zo goed een kostschool in Engeland kunnen zijn.

Boven in het gebouw drukt Edu van de Walle (57), directeur en eigenaar van het EuroCollege voor particulier mbo en hbo, zijn gasten stevig de hand. Hij draagt een pak in dezelfde kleur als zijn studenten en precies dezelfde stropdas.

De ontvangstruimte is opgeluisterd met Aziatische parafernalia: zwaarden, orchideeën, een Chinees gouden katje dat één armpje beweegt. "Ik ben erg gericht op Azië," zegt Van de Walle. "Van het hard werken, niet zeuren, en ziek zijn is een keuze."

Op een plakkaat in de hal hangen nog een paar slogans. No pain no gain en Deadline is deadline.

Strak georganiseerd
Vanaf volgend schooljaar komt het EuroCollege met een hbo naar Amsterdam. Een particulier mbo is er al, aan het IJsbaanpad in Zuid, maar het is ook tijd voor een hbo, vindt Van de Walle. Hij merkt dat er behoefte is aan strak georganiseerd privéonderwijs. "Ouders en studenten die ik spreek, kennen het reguliere onderwijs en willen iets anders. Dan komen ze hier."

Volgens Van de Walle is het reguliere onderwijs, waarvoor studenten bijna 2000 euro collegegeld per jaar betalen, alleen gericht op het halen van een diploma. Verder vindt hij het massale onderwijsinstellingen waar veel lesuitval is en waar studenten aan hun lot worden overgelaten.

Bij hem op school duurt het hbo drie in plaats van vier jaar en bedraagt het collegegeld jaarlijks 13.800 euro. Er is veel aandacht en focus op houding en mentaliteit, op carrière en ontwikkeling, niet op alleen een papiertje halen, zegt hij.

Bedrijfsleven
"Wij stomen studenten klaar voor het bedrijfsleven. Ondernemers die het hebben gemaakt, soms zelf al miljonair, staan voor de klas. We leren studenten dat ze soms 80 uur per week moeten werken. Ze moeten ausdauer krijgen."

Ook het dragen van het pak hoort bij die filosofie. Op pakkendag wordt voor de ingang van de school gecontroleerd of het pak wel goed zit. Zo niet, en gebeurt het te vaak, dan mag je geen tentamen doen. "Een pak dragen heeft een disciplinerende werking," aldus Van de Walle.

De school is met 330 studenten relatief klein. De Amsterdamse afdeling groeit als het aan Van de Walle ligt ook tot die grootte. "Nu al komen veel Amsterdammers naar Rotterdam om bij ons te studeren." Studenten zijn vaak kinderen van ondernemers.

"Die herkennen zichzelf in mijn filosofie en achtergrond. Ik ben van de kleuterschool getrapt, vaak van school gewisseld en meerdere keren ontslagen. Ik creëer mijn eigen wereld en heb graag gelijk."

Motivatie
Bijna 14.000 euro per jaar betalen voor een opleiding international business, e-marketing of hotelmanagement is geen sinecure. Een studielening afsluiten bij de overheid kan, maar meer dan 12.396 euro krijg je niet. "Het is een investering in je toekomst," zegt Van de Walle.

Zo ziet de Haagse Delon Tatem (19), die in pak achter zijn laptop in de kantine zit, dat ook. Hij spaarde geld, leent maximaal en wil zo snel mogelijk zijn diploma international business halen, zodat hij kan gaan ondernemen. Het geld vindt hij het waard.

Edu van de Walle: 'Ik ben erg van het hard werken, niet zeuren, en ziek zijn is een keuze' Beeld Dingena Mol
Edu van de Walle: 'Ik ben erg van het hard werken, niet zeuren, en ziek zijn is een keuze'Beeld Dingena Mol

"Het is een goede school en het collegegeld motiveert me echt om mijn best te doen." Voor Katarina Schrama (24) uit Amsterdam was zes maanden studeren aan de Hogeschool van Amsterdam genoeg om te weten dat ze dat niets vond.

"Er was daar te veel vrije tijd, het is een soort fabriek en andere studenten waren laks." Het harde werken - studenten worden van half tien tot vijf uur minimaal op school verwacht, was even wennen, maar weg wil ze niet meer. "Hier heb je persoonlijk contact met docenten, er is goede begeleiding en je kunt lekker snel afstuderen."

Particulier studeren in Amsterdam

Behalve op het EuroCollege kunnen studenten die niet naar het reguliere hoger onderwijs kunnen of willen, in Amsterdam studeren aan de particuliere instituten Nyenrode Business School Amsterdam, NCOI, The New School Amsterdam, TIO University of Applied Sciences en het Intercollege. Ook begint het Luzac (dat onlangs door NCOI werd overgenomen) volgend jaar een particulier hbo.

De meeste particuliere hbo-opleidingen zijn erkend door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) en kosten tussen de 8000 en bijna 20.000 euro per jaar. Jaarlijks volgen 1,6 miljoen volwassenen een particuliere opleiding, aldus het CBS; veel particuliere onderwijsaanbieders bieden cursussen en trainingen voor werkenden.

De gezamenlijke omzet van de branche is 3,4 miljard euro en is de afgelopen vier jaar met 6 procent gegroeid, aldus een onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De Hbo keuzegids telde dit jaar zes particuliere hbo-opleidingen in de top 10. Het slagingspercentage is er bijzonder hoog ¿ dat afhaken of langer doorstuderen een flink prijskaartje heeft, kan daarin een rol spelen.

Meer over