EU wil meer vrije dagen voor vaders, werkgevers woedend

Meer kraamverlof, betaald ouderschaps-verlof, vijf vrije dagen om voor familie te zorgen; de Europese Unie werkt aan haar sociale gezicht. Dat levert meer verlof op voor werknemers. Werkgevers zijn woedend.

Frans Boogaard en Michiel Couzy
Jonge vaders in Nederland gaan er flink op vooruit als de Europese voorstellen werkelijkheid worden Beeld anp
Jonge vaders in Nederland gaan er flink op vooruit als de Europese voorstellen werkelijkheid wordenBeeld anp

'Vaders moeten meer kansen krijgen vader te zijn," aldus Frans Timmermans. De vicepresident van de Europese Commissie presenteerde woensdag maatregelen die mensen meer kansen moeten bieden werk en gezin te combineren en te zorgen voor zieke familieleden.

Zo pleit de Commissie voor minimaal tien dagen betaald verlof voor vaders na de geboorte van hun kind. Mannen moeten daarnaast zeker vier maanden betaald verlof op kunnen nemen om voor hun kinderen tot 12 jaar te zorgen.

Controversieel
Jonge vaders in Nederland gaan er flink op vooruit als de Europese voorstellen werkelijkheid worden. Nu hebben ze recht op twee dagen betaald en drie dagen onbetaald kraamverlof. Daarnaast mogen ze 26 weken onbetaald ouderschapsverlof opnemen, totdat hun kind 8 jaar is.

Nederlandse vaders komen er daarmee bekaaid van af. In de meeste Europese landen is het kraamverlof veel ruimhartiger. Een kabinetsvoorstel om het kraamverlof voor vaders uit te breiden tot vijf betaalde dagen is onlangs controversieel verklaard door de Tweede Kamer.

De Europese Commissie wil werknemers ook meer mogelijkheden bieden tot zorgverlof: vijf dagen per jaar.

Dit pakket aan werknemersrechten moet de Europese Unie een socialer gezicht geven.

Europa krijgt vaak het verwijt dat ze te veel naar de economie en de cijfers kijkt. Zeker na de crisis in de zuidelijke landen, waarbij de Europese Unie en de IMF strikte bezuinigingen oplegden.

Europese bemoeienis
Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker kondigde de maatregelen al aan bij zijn aantreden in 2014. Hij noemde toen minimumloon in alle landen en betere bescherming voor werknemers, en dan met name voor tijdelijke krachten.

Voordat vaders vandaag juichend de straat op gaan: het zal nog wel even duren voordat de extra verlofdagen zijn opgenomen in hun arbeidsvoorwaarden, als dat al gebeurt. De voorstellen moeten eerst langs het Europees Parlement, de makkelijkste horde.

Daarna zullen ministers van de lidstaten akkoord moeten gaan. Dat is lastiger. Met name Oost-Europese landen staan niet bekend om hun werknemersrechten, noch om hun wil daar iets aan te doen.

Liberale bewindslieden als Mark Rutte zitten niet te wachten op meer Europese bemoeienis en vinden dat landen dit zelf moeten regelen.

Woedende werkgevers

De Europese vakbondsorganisaties, waaronder de FNV, juichen het wetsvoorstel uit Brussel toe. De werkgevers zijn daarentegen woedend.

FNV-vicevoorzitter Catelene Passchier: "Wij vinden dat het nieuwe kabinet deze norm bij de formatie moet meenemen. Nederland bungelt nu ongeveer onderaan in Europa met vaderschapsverlof."

Met de maatregelen hoopt de Europese Commissie de participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt versterken.

Werkgeversorganisatie BusinessEurope vindt dat "een goede doelstelling, maar de verkeerde aanpak". "De mensen willen meer banen en welvaart, niet ondoordachte wetgeving die het scheppen van arbeidsplaatsen ondermijnt." Ook is de koepelorganisatie boos dat niet eerst met de sociale partners is gesproken.

Meer over