EU werkt aan nieuwe sancties tegen Syrië

De Europese Unie werkt aan nieuwe sancties tegen het Syrische regime. Zo zouden de EU-lidstaten tegoeden van de centrale bank van Syrië willen bevriezen en een verbod op de handel in onder meer goud willen afkondigen. Op die manier worden geldstromen naar de machthebbers drooggelegd

ANP/Redactie
Een afbeelding van de president Assad. Beeld afp
Een afbeelding van de president Assad.Beeld afp

Dit bevestigen diplomaten in Brussel dinsdag. Nederland stelt voor het financiële verkeer en de energievoorziening te treffen. Ook zouden bloggers op het internet moeten worden ondersteund in hun verzet tegen president Bashar al-Assad.

Het is de bedoeling dat tot de sancties uiterlijk op 27 februari wordt besloten op een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken.

Eerdere maatregelen
De EU kondigde eerder al maatregelen af tegen 108 personen en 38 instellingen. Hun tegoeden in de EU werden bevroren. Ook mogen de individuen Europa niet in. Verder geldt er een wapenembargo en een verbod op de invoer van Syrische olie.

Ondertussen stelt de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, voor de belangen van de 27 EU-lidstaten in Syrië door één vertegenwoordiger te laten behartigen. Op die manier is niet voor alle ambassades extra bescherming nodig. Daarnaast zijn de contacten met het regime minder belangrijk geworden, aldus Reynders tegen het Belgische persbureau Belga.

Meer over