EU waarschuwt Rusland, Rusland waarschuwt EU

BRUSSEL - De Europese Unie schort de gesprekken met Moskou over politieke en economische samenwerking op zolang de Russische troepen zich niet uit hun posities in Georgië hebben teruggetrokken.

Tezelfdertijd waarschuwt Rusland het Westen dat steun aan 'het regiem van Saakasjvili een vergissing zou blijken van waarlijk historische proporties'.

De regeringsleiders van de EU willen dat Rusland zich volledig houdt aan het zespuntenplan voor Georgië, dat het zelf heeft ondertekend. ''Wij accepteren geen voldongen feiten en eenzijdige stappen,'' zei de Franse president Nicolas Sarkozy, die gisteren in Brussel een speciale EU-top voorzat. Volgende week gaat Sarkozy met voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie en de Europese buitenlandcöordinator Javier Solana opnieuw naar Moskou en Georgië.

In afwachting daarvan zagen de EU-leiders gisteren af van hardere sancties tegen Rusland. Enkele lidstaten - vooral die in Oost-Europa, maar ook de Britse premier Brown - wilden eigenlijk nu al verder gaan. Maar de Poolse president Lech Kaczynski zei dat het nu 'een moment is voor eenheid', en dat de missie van Sarkozy een kans moet krijgen.

Nog voordat de Europese top tot een beslissing was gekomen, uitte de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, een waarschuwing. ''Indien de Verenigde Staten en hun bondgenoten niet kiezen voor hun eigen belangen en voor die van het Georgische volk, maar in plaats daarvan kiezen voor het regiem van Saakasjvili, zal dat een vergissing zijn van waarlijk historische proporties,'' zei Lavrov.

Maar de Europese Unie zoekt niet de confrontatie met Moskou. De top veroordeelde het Russische optreden weliswaar scherp en noemde de erkenning door Moskou van de eenzijdig door Zuid-Ossetië en Abchazië uitgeroepen onafhankelijkheid 'onaanvaardbaar'. ''Maar we moeten realistisch zijn. We kunnen niet tegen Rusland ten strijde trekken,'' zei Sarkozy. Volgens hem ligt het aan Rusland of de relatie met de Europese Unie wordt genormaliseerd. ''Wil Rusland vertrouwen en samenwerking, of wil het wantrouwen en spanning?'' De top riep Rusland op zich niet van de rest van Europa te isoleren.

De EU wil dat de Russische strijdkrachten, die nog steeds posities in Georgië bezet houden, worden vervangen door waarnemers van de EU en van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Moskou heeft daar geen bezwaar tegen, maar verzet zich tegen Europese waarnemers in Zuid-Ossetië en Abchazië zelf.
De EU zal in elk geval Georgië steunen met geld - er is al vijftien miljoen euro toegezegd - uitbreiding van de handelsbetrekkingen en een versoepeling van de visaregeling. (HET PAROOL)

Nicolas Sarkozy (l), in gesprek met minister Jean-Claude Juncker (m) van Luxemburg en de Britse minister-president Gordon Brown vlak voor de vergadering van de EU. Foto EPA/Didier Lebrun Beeld
Nicolas Sarkozy (l), in gesprek met minister Jean-Claude Juncker (m) van Luxemburg en de Britse minister-president Gordon Brown vlak voor de vergadering van de EU. Foto EPA/Didier Lebrun
Meer over