EU vraagt steun in rechtszaak MH17

De Europese Unie en de 28 lidstaten steunen het besluit om de verdachten van het neerhalen van vlucht MH17 door een Nederlandse rechtbank en onder Nederlands recht te berechten.

ANP
Maleisië, Oekraïne, Australië en België werken samen met Nederland in het onderzoek naar de ramp. Beeld anp
Maleisië, Oekraïne, Australië en België werken samen met Nederland in het onderzoek naar de ramp.Beeld anp

Wij verwachten steun van alle staten die kunnen helpen bij vervolging van de verantwoordelijken, stelt EU-buitenlandchef Federica Mogherini maandag in een verklaring, precies drie jaar nadat het toestel van Malaysian Airlines door een Russische BUK-raket werd neergehaald boven Oekraïne.

Er vielen 298 slachtoffers, onder wie 196 Nederlanders. De EU en de lidstaten betuigen opnieuw 'hun diepe medeleven en respect aan allen die hun dierbaren verloren''. 'Het is nu van cruciaal belang dat de onderzoekers hun taak op een onafhankelijke en grondige manier kunnen voltooien,' schrijft Mogherini, zonder expliciet naar Rusland te verwijzen.

Maleisië, Oekraïne, Australië en België werken samen met Nederland in het onderzoek naar de ramp.

Het is maandag drie jaar geleden dat vlucht MH17 van Malaysia Airlines vanaf Schiphol vertrok naar Kuala Lumpur en onderweg verongelukte. 's Middags wordt het MH17-monument in Vijfhuizen onthuld.

Lees ook: Symboliek te over tijdens het planten van het MH17-bos en Een ode aan de Amsterdammers die stierven

Meer over