Update

EU verzamelt bewijs voor oorlogsmisdaden Syrië

De Europese Unie gaat in afwachting van een 'oordeelsdag' voor het regime-Assad bewijzen verzamelen voor oorlogsmisdaden die in Syrië zouden zijn gepleegd.

ANP/AP/Reuters/Redactie
Een gezin in Homs zit bij elkaar gekropen voor de houtkachel. Beeld AFP
Een gezin in Homs zit bij elkaar gekropen voor de houtkachel.Beeld AFP

Syrische regeringstroepen hebben na de herovering van Baba Amr standrechtelijke executies uitgevoerd en brand gesticht. Dat hebben activisten uit de maandenlang belegerde wijk, een bolwerk van het verzet tegen president Bashar Assad, vandaag gezegd.

Bewijzen verzamelen
De regeringsleiders van de lidstaten van de Europese Unie kondigden vandaag aan bewijzen te verzamelen voor wandaden die in Syrië zouden zijn gepleegd. 'Het is erg belangrijk dat we de oorlogsmisdaden die worden gepleegd verslaan, dat we die noteren, het fotografisch bewijs verzamelen (...) en zeker stellen dat de oordeelsdag komt', zei de Britse premier David Cameron.

De Franse president Nicolas Sarkozy pleitte voor humanitaire zones in Syrië, waar mensen die door het bewind van Assad worden vervolgd een veilig heenkomen kunnen vinden. Hij maakte ook bekend dat na de Britse ook de Franse ambassade in Damascus wordt gesloten.

Huizen uitkammen
Nadat regeringstroepen Baba Amr gisteren innamen rees de vrees dat het leger wraak zou nemen op de opstandige stadswijk van Homs. Volgens Bassel Fouad, een activist die Baba Amr woensdag ontvluchtte, vertelde een achtergebleven collega hem vandaag dat het leger en strijders van de regeringsgezinde shabiha er de huizen uitkammen. 'De situatie in Baba Amr is erger dan kwaad. De shabiha vallen huizen binnen en steken ze in brand', zei Fouad.

Volgens zijn bron in de wijk zetten de shabiha vanochtend voor een staatswinkel die gesubsidieerd voedsel verkoopt tien man op een rij en schoten hen dood. In het gebouw sluiten de regeringstroepen iedereen ouder dan veertien op die zij in de wijk aantreffen. 'Ze zetten een straat af en doorzoeken elk huis. Dan is de volgende straat aan de beurt.'

Executie tien man
Het in Groot-Brittannië gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten heeft vandaag ook bericht ontvangen van de executie van tien mannen op de stoep van een staatswinkel. Volgens de Lokale Coördinatiecomités zou het om veertien personen gaan. Het Observatorium riep het Rode Kruis, dat onderweg is naar de verwoeste wijk, op te controleren of het pand inderdaad als gevangenis wordt gebruikt.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties sprak eerder vandaag zijn zorg uit over de berichten dat in Baba Amr standrechtelijke executies hebben plaatsgevonden. UNHCHR-woordvoerder Rupert Colville zei dat bij de VN-mensenrechtencommissaris meldingen zijn binnengekomen van zeventien van zulke terechtstellingen. De UNHCHR probeert momenteel via betrouwbare bronnen in en buiten Syrië meer informatie te krijgen.

De berichten zijn nauwelijks te controleren, omdat Baba Amr al dagen van de buitenwereld is afgegrendeld. Activisten durven ook satellietverbindingen niet langer te gebruiken, omdat die het leger op hun spoor kunnen zetten.

Toegang geweigerd
Syrië weigert het hoofd humanitaire zaken van de VN nog altijd de toegang tot het land. De VN-Veiligheidsraad riep de regering in Damascus gisteren eenstemmig op Valerie Amos onmiddellijk toe te laten. Hoewel die oproep niet bindend was toont de verklaring dat ook het ongeduld van bondgenoot Rusland met het Syrische bewind groeit.

Wel hekelde de Russische premier Vladimir Poetin vandaag opnieuw de westerse steun aan de Syrische oppositie. Volgens Poetin heeft deze bijgedragen aan de escalatie van het conflict.

7500 doden
De opstand in Syrië heeft volgens de Verenigde Naties aan meer dan 7500 mensen het leven gekost. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton suggereerde deze week in de Amerikaanse Senaat dat Assad mogelijk als oorlogsmisdadiger moet worden betiteld.

Still van een video die is geüpload op YouTube van een jongetje dat gewond is, en wordt behandeld in een veldhospitaal. Beeld AFP
Still van een video die is geüpload op YouTube van een jongetje dat gewond is, en wordt behandeld in een veldhospitaal.Beeld AFP
Barricade in een straat in Homs Beeld afp
Barricade in een straat in HomsBeeld afp
Meer over