EU schat krimp economie veel groter in dan CPB

De Nederlandse economie zal dit jaar fors krimpen. Dat is althans de verwachting van de Europese Commissie, die vandaag haar groeiprognoses voor 2012 bekend heeft gemaakt.

ANP
Overzicht van de Rotterdam Europoort. © ANP Beeld
Overzicht van de Rotterdam Europoort. © ANP

Het dagelijks bestuur van de Europese Unie verwacht dat de economische activiteiten in Nederland met 0,9 procent dalen. Daarmee is de commissie beduidend somberder dan het Centraal Planbureau, dat in december nog uitging van een krimp met 0,5 procent.

Met de verwachte achteruitgang van 0,9 procent laat Nederland alleen Griekenland (min 4,4 procent), Portugal (min 3,3 procent), Italië (min 1,3 procent) en Spanje (min 1 procent) voor.

Negatiever
Voor de eurozone met 17 landen houdt de commissie rekening met een krimp van 0,3 procent. Voor de 27 EU-landen als geheel wordt groei, noch krimp voorzien dit jaar. De commissie is een stuk negatiever geworden over 2012. Eerder werd ervan uit gegaan dat de economie in de EU met 0,6 procent en die van de eurozone met 0,5 procent zou groeien.

De commissie voorziet geen groei in de eerste helft van dit jaar. Wel wordt er een bescheiden groei verwacht in de tweede helft van het jaar.

Stabilisatie
Eurocommissaris Olli Rehn sprak van een milde recessie in de eurozone. Maar hij ziet tekenen van stabilisatie in de Europese economie en hij heeft er vertrouwen in dat de weg naar boven kan worden genomen. 'Met de juiste maatregelen kunnen we de hoek omslaan en van stabilisatie naar groei gaan.'

De grootste economie in de EU, Duitsland, zal naar verwachting met 0,6 procent groeien. De Franse economie stijgt met 0,4 procent. Van de niet-eurolanden zal de Poolse economie waarschijnlijk het beste presteren met een verwachte groei van 2,5 procent.

Meer over