EU plaatst meer rebellen Oost-Oekraïne op zwarte lijst

De Europese Unie gaat pro-Russische rebellen straffen voor hun rol bij de recente verkiezingen in het opstandige Oost-Oekraïne. Dat maakte minister Koenders van Buitenlandse Zaken vandaag in Brussel bekend na overleg met zijn Europese collega's over de Oekraïnecrisis.

Redactie
Minister Koenders van Buitenlandse zaken. Beeld anp
Minister Koenders van Buitenlandse zaken.Beeld anp

De EU beschouwt die stembusgang begin november als illegaal. De EU-ministers nemen eind november een besluit over de tientallen extra namen die op de zwarte lijst moeten komen.

Op de lijst staan al personen en instellingen die betrokken zijn bij de opstand in Oost-Oekraïne tegen de pro-westerse regering in Kiev. Hun Europese tegoeden worden bevroren. Ook mogen de personen op de lijst de EU niet meer in. Er staan inmiddels ruim honderd opstandelingen en Russen op de zwarte lijst. Volgens diplomaten wordt gedacht aan een uitbreiding later deze maand met tien tot twintig pro-Russische opstandelingen.

Koenders noemde de situatie in Oost-Oekraïne zorgelijk en de Russische inmenging in het conflict onaanvaardbaar. Er wordt dan ook vastgehouden aan de economische sancties die eerder tegen Rusland zijn afgekondigd. 'Die werken en dat zien we ook', aldus Koenders.

Met de strafmaatregelen wil de EU de machthebbers in Moskou onder druk zetten zich in te spannen voor een ontspanning van het conflict. Rusland annexeerde al het Oekraïense schiereiland Krim. Naar verluidt wordt op de top van Europese leiders op 18 en 19 december bekeken of er nieuwe zware strafmaatregelen nodig zijn.

De nieuwe EU-buitenlandchef Federica Mogherini benadrukte dat sancties geen doel op zich zijn. Ze vindt dat er weer een dialoog op gang moet komen tussen de EU en Rusland. Ook Koenders pleitte ervoor in gesprek te blijven: 'Het gaat er niet om alleen maar sancties op sancties op sancties te stapelen. Niemand heeft belang bij een scheiding tussen Rusland en de rest van Europa.'

De minister kondigde aan zelf naar Moskou te zullen gaan om met de machthebbers te praten. 'Ik zal mij ook zelf degelijk roeren in die diplomatie. Maar het is een ingewikkeld probleem.'

Meer over