EU overweegt waarnemersmissie in Georgië

BRUSSEL- De ministers van buitenlandse zaken van de Europese Unie hebben woensdag ingestemd met uitbreiding van de rol van de EU in Georgië door middel van de stationering van EU-waarnemers. De maatregel wordt zinvol geacht ter ondersteuning van het kwetsbare bestand tussen Rusland en Georgië dat dinsdag formeel een einde maakte aan vijf dagen van oorlogvoering.

De Franse minister Bernard Kouchner zei na afloop van spoedberaad in Brussel dat de EU vastbesloten is 'op te treden op de grond'. Hij zei bemoedigd te zijn door aanbiedingen van EU-lidstaten om aan een missie in Georgië deel te nemen. Kouchner, die namens roulerend EU-voorzitter Frankrijk het beraad voorzat, noemde het te vroeg voor details.

Kouchner zei voorafgaand aan het beraad dat de EU een taak heeft in Georgië. Hij noemde een EU-aanwezigheid in de vorm van 'toezichthouders, waarnemers of helpers' een goede zaak. De Franse president Nicolas Sarkozy, die dinsdag hielp bij de totstandkoming van een bestand tussen Georgië en Rusland, maakte toen al gewag van de mogelijkheid van EU-waarnemers in Georgië, mits beide partijen daarmee instemmen.

De Georgische minister Eka Tkesjelasjvili hield voor het overleg een pleidooi voor meer betrokkenheid van Europa en de stationering van EU-waarnemers. «Europa moet ervoor zorgen dat het (oorlogsgeweld, red.) stopt», zei Tkesjelasjvili. «Wij maken deel uit van Europa en een deel van Europa wordt aangevallen.»
Rusland omschrijft zijn eigen troepen in de afgescheiden provincies Abchazië en Zuid-Ossetië als vredesmilitairen en reageerde afhoudend op eerdere suggesties de Russen te vervangen door Europese of internationale troepen. Kouchner, die de term vredesmilitairen vermeed, zei dat echter Moskou akkoord zou gaan met een Europese waarnemersmissie. Polen zei bij monde van minister Radek Sikorski onmiddellijk bereid te zijn tot deelname aan zo'n EU-missie.

Het conflict in Georgië heeft geleid tot verdeeldheid binnen de EU. Jonge lidstaten zoals Polen en Litouwen pleiten voor een harde lijn tegenover Moskou. Oudere lidstaten, zoals Duitsland en Italië, stellen zich flexibeler op tegenover Rusland. Georgië heeft de EU gevraagd haar strategisch partnerschap met Rusland te bevriezen, maar de speelruimte van de EU wordt beperkt door haar afhankelijkheid van Russische olie en aardgas. (AP)

Meer over