'EU overweegt sancties tegen Rusland'

PARIJS/TBILISI - De Franse minister van buitenlandse zaken Bernard Kouchner zegt dat de Europese Unie zich beraadt over eventuele sancties tegen Rusland, als reactie op de erkenning van de onafhankelijkheid van de afvallige Georgische provincies Abchazië en Zuid-Ossetië door Moskou.

Kouchner, wiens land op dit moment het roulerende EU-voorzitterschap bekleedt, zei dit donderdag op een persconferentie in Parijs. De uitspraak is opmerkelijk, aangezien de Fransman enige dagen geleden nog uitsloot dat er sancties tegen Rusland op stapel staan. Maandag komen op verzoek van Frankrijk afgevaardigden van alle 27 EU-landen in Brussel bijeen om eventuele volgende stappen met betrekking tot hulp aan Georgië en de toekomstige relatie met Moskou te bespreken.

Bij de grens van Abchazië, dat nu volledig onder Russische controle staat, droegen Russische troepen donderdag twaalf Georgische soldaten over. Deze waren tien dagen eerder gevangen genomen in de havenstad Poti, tientallen kilometers buiten de afvallige provincie.

Spionagevliegtuig
Militairen in Zuid-Ossetië hebben donderdag een onbemand Georgisch spionagevliegtuig neergeschoten. Dat heeft de minister van binnenlandse zaken van de alleen door Rusland erkende Zuid-Ossetische regering gemeld. Het toestel werd volgens de minister neergehaald in het luchtruim van Zuid-Ossetië. Georgië ontkende een spionagevliegtuig naar de afvallige regio te hebben gestuurd.

Intussen is Rusland in Azië op zoek gegaan naar medestanders in de almaar stijgende spanningen met het Westen. Op een informele top van het internationale verbond de Shanghai Coöperatie Organisatie (SCO) in Tadzjikistan werd een steunverklaring aan Rusland ter ondertekening ingediend. Het is echter onwaarschijnlijk dat China en de vier andere Centraal-Aziatische leden van de SCO de onafhankelijkheid van de separatistische regio's eveneens erkennen. Rusland is tot nog toe het enige land dat dit heeft gedaan.

Volgens Turkse media arriveren de Russische en Georgische ministers van buitenlandse zaken zondag en maandag in Turkije voor overleg met hun Turkse ambtgenoot. Het zal in Istanbul echter hoogstwaarschijnlijk niet tot direct overleg tussen de Georgiër Eka Tkesjelasjvili en de Rus Sergei Lavrov komen, voorspelt de Turkse zender CNN-Türk. (AP)

De Franse minister van buitenlandse zaken Bernard Kouchner. Foto EPA/Horacio Villalobos Beeld
De Franse minister van buitenlandse zaken Bernard Kouchner. Foto EPA/Horacio Villalobos
Meer over