EU maakt 1 miljard euro vrij voor crises in Syrië en Irak

De Europese Unie maakt 1 miljard euro vrij in de komende twee jaar voor de crises in Irak, Syrië en de strijd tegen Islamitische Staat. Dat maakte de Europese Commissie vandaag bekend. Met het bedrag worden volgens de EC 'geplande en al gestarte initiatieven bij elkaar gebracht' en gaan de lidstaten van de EU efficiënter samenwerken.

redactie
Het gebouw van de Europese Commissie in Brussel. Beeld AFP
Het gebouw van de Europese Commissie in Brussel.Beeld AFP

Via het geld wil de EU politieke, sociale en humanitaire maatregelen nemen om de stabiliteit en ontwikkeling van de regio's te stimuleren. Het betreft in dit geval niet alleen Syrië en Irak, maar ook Libanon, Jordanië en Turkije.

Volgens Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid bij de EC, is het bedrag cruciaal om veiligheid en vrede in de regio's te herstellen. Ze zegt in een verklaring op de website van de EC dat de dood van de Jordaanse piloot Moaz al-Kasasbeh door IS 'opnieuw bewijst dat terrorisme geen grenzen kent en dat moslims de eerste slachtoffers zijn van IS'. De EU en landen in het Midden Oosten hebben daarom volgens haar gemeenschappelijke bedreigingen en uitdagingen.

Om IS te bestrijden, wil de EU onder meer investeren in het tegenhouden van de stroom strijders die naar Syrië reizen vanuit Europa. Tegelijkertijd moeten de buurlanden van Syrië geholpen worden met grenscontroles en wordt er geïnvesteerd in communicatie tegen de propaganda van IS.

Federica Mogherini. Beeld afp
Federica Mogherini.Beeld afp
Meer over