EU-lidstaten stemmen in met missie op Middellandse Zee

De lidstaten van de Europese Unie hebben gisteren ingestemd met een marinemissie om de strijd aan te gaan met mensensmokkelaars op de Middellandse Zee. De NAVO is bereid een bijdrage te leveren aan de missie, zeiden bronnen in Brussel tegen persbureau AP.

Redactie
De Nederlandse grensbewakingsmissie op de Middellandse Zee heeft vorige maand 78 vluchtelingen op een zeiljacht opgespoord. Beeld anp
De Nederlandse grensbewakingsmissie op de Middellandse Zee heeft vorige maand 78 vluchtelingen op een zeiljacht opgespoord.Beeld anp

De Europese ministers van buitenlandse zaken en defensie spraken vandaag in Brussel over de migrantencrisis. Buitenlandchef Federica Mogherini zei te verwachten dat de operatie volgende maand kan beginnen, nadat lidstaten middelen voor de missie hebben toegezegd. De EU hoopt ook een mandaat van de Verenigde Naties te bemachtigen om de boten van de mensensmokkelaars op te sporen en te vernietigen.

Hoewel de NAVO nog niet is benaderd zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg dat het bondgenootschap bereid is te helpen als de EU daar om vraagt. De NAVO wil ook de Libische regering helpen om haar defensiecapaciteiten uit te breiden. De meeste vluchtelingen die de oversteek naar Europa wagen vertrekken vanuit Libië.

Koenders optimistisch
Voor de militaire operatie tegen de boten 'zijn nog besluiten nodig', benadrukte minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) vandaag in Brussel. Hij achtte het heel realistisch dat die missie over enkele weken van start gaat. 'Ik ben hier optimistisch over, maar de details moeten nog heel precies worden uitgewerkt.'

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) laat uitzoeken wat Nederland verder kan bijdragen. Maar het delen van inlichtingen over de mensensmokkelaars zal de ruggengraat van deze missie zijn, stelde de bewindsvrouw.

Samen met hun collega's zetten Koenders en Hennis het licht op groen voor een Europese veiligheidsmissie die illegale migratie moet tegengaan. De informatie die in de eerste fase wordt vergaard, moet leiden tot de ontmanteling van criminele organisaties die vooral via het Noord-Afrikaanse Libië opereren. De EU wil voorkomen dat mensen in boten stappen om de vaak gevaarlijke oversteek te wagen.

EU-buitenlandchef Federica Mogherini. Beeld reuters
EU-buitenlandchef Federica Mogherini.Beeld reuters

EU presenteert 'zoek en zink'-operatie Middellandse Zee

De belofte van de Europese regeringsleiders was hoopvol en krachtdadig: de EU gaat de boten opsporen en vernietigen waarmee mensensmokkelaars migranten de Middellandse Zee willen laten oversteken. Vorige week zetten de ministers van Buitenlandse Zaken hun tanden in de vele praktische uitvoeringsproblemen.

Meer over