EU kondigt nieuwe sancties af tegen regime Assad

De Europese Unie heeft de druk op het Syrische regime verder verhoogd om een einde te maken aan de gewelddadige onderdrukking van de oppositie. De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU kondigden vandaag in Brussel nieuwe sancties af.

ANP/Redactie
Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (rechts) met zijn Britse collega William Hague Beeld epa
Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (rechts) met zijn Britse collega William HagueBeeld epa

De tegoeden van de centrale bank van Syrië in de EU worden bevroren, is van diplomaten vernomen. Ook komt er een verbod op cargovluchten naar de EU en op de handel in onder meer goud en andere edelmetaal. Op die manier worden geldstromen naar het regime van president Bashar al-Assad drooggelegd.

Zwarte lijst
Daarnaast komen meer handlangers van Assad op een zwarte lijst. Hun tegoeden in de EU worden bevroren en ook mogen zij Europa niet meer in.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal is het allerbelangrijkste dat het geweld in Syrië stopt en dat president Bashar al-Assad aftreedt. Dan kan er op een bepaald moment een vredesmacht naar het land worden gestuurd.

Dat zei Rosenthal voor de vergadering met zijn EU-collega's. Nederland ziet vooral voor het Syrische buurland Turkije en de Arabische Liga een rol weggelegd bij de vredesmacht.

Meer over