PlusMijn Amsterdam

Esther Goedegebuure: 'Alles waar ze in de provincie van dromen, heb je hier'

Esther Goedegebuure (47), hoofdredacteur van JAN Magazine, dénkt er niet over om terug te gaan naar de grachtengordel, zoals haar man wil. Oud-Zuid vindt ze veel leuker. Dan moet nog wel even de Birò daar verdwijnen.

Josien Wolthuizen
Esther Goedegebuure: 'Als ik met mijn dochter een harinkje eet bij Vis van Henry, is het weekend begonnen' Beeld Brenda van Leeuwen
Esther Goedegebuure: 'Als ik met mijn dochter een harinkje eet bij Vis van Henry, is het weekend begonnen'Beeld Brenda van Leeuwen

Eerste keer in Amsterdam

"Toen ik een jaar of acht was, ging ik met mijn ouders en beste vriendinnetje naar een Chinees restaurant. Volgens mij op de Oude Hoogstraat, of in elk geval daar in de buurt. Tegenover het restaurant zat een winkel waar met heel grote neonletters 'sex' op stond. Ik heb er de hele avond naar zitten staren en kon niet stoppen met giechelen."

Mijn buurt

"Ik woon sinds 1996 in Amsterdam en sinds een paar jaar in de Concertgebouwbuurt, en vind het daar waanzinnig fijn. 's Ochtends hoor je de vogels fluiten, zo rustig is het, maar tegelijkertijd zit alles er. Mijn man zegt altijd dat we teruggaan naar de grachtengordel als de kinderen het huis uit zijn, maar daar moet ik niet aan denken. Ik wil hier nooit meer weg."

Favoriete markt

"Op het Jacob Obrechtplein is elke zaterdag de Zuidermarkt. Alles is knalduur, maar het is een heel sympathieke markt met fijne, verantwoorde producten. Als ik op zaterdagochtend mijn dochter heb opgehaald van hockey, eten we altijd een harinkje bij Vis van Henry. Dan is het weekend echt begonnen."

Met pek en veren de stad uit

"De Birò. Zeker als die wordt bestuurd door een moeder met haar kinderen ernaast. Die dingen zijn levensgevaarlijk en het is belachelijk dat ze op de stoep mogen. Het ziet er ook niet uit, het lijkt wel Playmobil. Als er een serie van Gooische vrouwen over Zuid zou worden gemaakt, zou de Birò er zeker weten een prominente rol in spelen. Ik hoor in Oud-Zuid weleens dat kinderen voor hun zestiende verjaardag een Birò krijgen in plaats van een scooter. Waarom, denk ik dan. Doe alles lekker op de fiets!"

De Birò Beeld Carly Wollaert
De BiròBeeld Carly Wollaert

Amsterdam voor kinderen

"Ik vind Amsterdam de allerleukste plek voor kinderen om op te groeien. Alles waar ze in de provincie van dromen, heb je hier. Mijn kinderen hebben zo veel leuke dingen gedaan: schilderen in het Artisatelier, de jeugdtheaterschool. En toen Ajax in de finale van de Europa League stond, keken ze dat om de hoek op het Museumplein. Juist voor de kinderen moet je nooit de stad uitgaan. Ik ben er heel trots op dat mijn kinderen Amsterdammers zijn en hoop dat ze er nooit meer weggaan."

Speciaalzaak

"Ik koop eens per week twee armen vol bloemen bij Arjan op de Eerste Helmersstraat. Die heeft prachtige bloemen voor een prima prijs."

Bloemen van Arjan Beeld Carly Wollaert
Bloemen van ArjanBeeld Carly Wollaert

Beste uitzicht

"Dat heb ik vanachter mijn bureau op de JAN-redactie. Ik kijk uit op de kruising van de Leliegracht en de Keizersgracht. Een fantastisch plek om naar buiten te staren en na te denken. Echt de beste werkplek die een mens zich kan wensen."

Kroeg

"Café Brandon op de hoek van de Keizersgracht en de Leliegracht, waar ik dus op uitkijk. Het is een heel oude tent, echt een bruin café. Toen we net JAN hadden opgezet, gingen we daar altijd heen om de dag af te sluiten. Brandon is echt onderdeel geworden van de onstuimige beginjaren. Ik heb er mooie herinneringen aan."

Café Brandon Beeld Carly Wollaert
Café BrandonBeeld Carly Wollaert

Park

"Het Vondelpark, daar kom ik bijna elke dag. Toen de kinderen nog klein waren, was dat echt hun uitlaatplek. Nu loop ik er twee keer per week hard. Of ik maak 's ochtends heel vroeg een wandeling, als er nog bijna niemand is. Alsof ik een hond uitlaat, maar dan zonder hond."

Restaurant

"In Le Hollandais op de Amsteldijk kom ik al twintig jaar. Ik kwam daar voor het eerst toen ik er een stuk over moest schrijven. Het is echt met me meegegroeid en hoort bij mijn leven. De kok, Adriaan, is een heel leuke, sympathieke man. Als hij een goede avond heeft, speelt hij aan het eind op een orgeltje. Het eten is altijd lekker en weinig pretentieus."

Restaurant Le Hollandais Beeld Carly Wollaert
Restaurant Le HollandaisBeeld Carly Wollaert

De stad ontvluchten

"Ik ga zo min mogelijk de stad uit. Er is voor mij geen betere plek om te zijn dan hier. Ik was vorige week een paar dagen in de Achterhoek vanwege de herfstvakantie, maar het liefst ga ik al na twee dagen met gierende banden naar huis."

Beste plek om te sporten

"Twee keer per week lig ik 's ochtends om zeven uur in het Zuiderbad. Dat vind ik een heel geinige ervaring. Dan sta je nog voor de kassa opengaat in hetzelfde rijtje met dezelfde mensen te wachten. Iedereen staat zo'n beetje op dezelfde plek en weet wie wie is, maar niemand praat met elkaar. Dan trek ik een halfuur op mijn rug baantjes en kijk ondertussen naar het prachtige plafond. Je zwemt in een monument. Ik denk dat geen zwembad zo mooi is."

Meer over