Essent wil kerncentrale

ARNHEM - Energiebedrijf Essent onderzoekt de mogelijkheden om een nieuwe kerncentrale in Nederland te bouwen.Dat zei topman Michiel Boersma na afloop van de presentatie van de jaarcijfers van het energiebedrijf.

Het nieuwe kabinet heeft de bouw van een centrale de komende vier jaar verboden. Maar volgens Boersma is het kabinet niet tegen kernenergie.

Essent bekijkt het type centrale, de bouwkosten en onderzoekt waar een centrale neergezet kan worden. Voor de studie heeft het bedrijf speciaal mensen aangetrokken. Essent is al mede-eigenaar van de kerncentrale in Borssele.

''Wij hebben onze aandeelhouders beloofd geen onomkeerbare beslissingen te nemen,'' aldus Boersma. ''Dat wil niet zeggen dat je geen studie mag doen.''

Het energieconcern investeert de komende vijf jaar 2,5 miljard euro in nieuwe energiecentrales in Nederland en Duitsland.

Er is zoveel vraag naar centrales, dat nu al bouwtijd moet worden gereserveerd bij de leveranciers, aldus financieel bestuurder Rinse de Jong.

Energiebedrijf Nuon stelde onlangs vast dat stijgende bouwkosten een belangrijkere factor vormen bij de keuze om een centrale te bouwen, dan de prijzen van grondstoffen als kolen en aardgas.

In tegenstelling tot Nuon, dat zijn klanten deze week een zeven tot tien procent lagere gasprijs beloofde vanaf 1 juli, durft Essent die toezegging niet aan.

''Wij willen waarmaken wat we beloven. Het is ni nog te vroeg om daar uitspraken over te doen,'' aldus bestuurder Marc van 't Noordende.

De omzet van Essent steeg in 2006 negen procent naar 6,5 miljard euro. De nettowinst nam 45 procent toe tot 761 miljoen euro.

Deze week dienen Essent en Nuon hun fusieplan in bij de NMA, de Nederlandse Mededingingsautoriteit. De afgelopen weken is er overleg geweest tussen de energiebedrijven en de NMA. In het fusieplan zullen Essent en Nuon voorstellen doen die moeten voorkomen dat het fusiebedrijf te dominant wordt op de Nederlandse markt.

Boersma wordt, na toestemming van de kartelwaakhond, de nieuwe topman van het bedrijf.

undefined

Meer over