Column

Erotisch kapitaal

THEODOR HOLMAN

Ergens in de krant las ik het begrip erotisch kapitaal. Ik snapte meteen wat bedoeld werd. Vrouwen hebben soms erotisch kapitaal. Mannen niet. Het werkt voor mannen juist omgekeerd: pas als ze heel veel echt kapitaal hebben, krijgen ze erotisch kapitaal. Je kunt als man wel roemkapitaal hebben en ook wel intiem kapitaal. Dat laatste betekent dat je zo veel intimiteiten van iemand kent dat je die kennis te gelde kunt maken.

Ikzelf ben een mens met een gemiddeld inkomen. Ik heb van alles een beetje. Maar het vervelende is dit. Ik kan niet goed met echt geld omgaan en dus ook niet met erotisch, roem- of intiem kapitaal.

Wel weet ik wat ik zou doen als ik een vrouw met veel erotisch kapitaal was. Ik zou dan een vrouw zijn met mooie borsten, benen en billen. (Denkt u zich dat maar eens in!)

Ik zou ongegeneerd van dat kapitaal gebruikmaken om mijn doel te bereiken. Iedere directeur zou in welke bezemkast dan ook mijn borsten mogen bewonderen en bevoelen, als ik dan maar kreeg wat ik wilde. Een kleine, absoluut niet wetenschappelijke test onder mijn mannelijke vrienden bewijst dat zij zich als vrouw ook zo zouden gedragen: smerig, vunzig, seksueel - alles om het doel te bereiken.

De vraag is nu: waarom doen vrouwen dit niet?

Ik hoor wel eens een roddelverhaal van een vrouw in de trant van: 'Jantien heeft zich omhoog geneukt!' Maar dat gaat altijd over vrouwen die, voor zover ik ze ken, eigenlijk nooit zijn voorzien van een grote hoeveelheid erotisch kapitaal.

In een vorig leven, toen ik nog bij de televisie werkte, verkeerde ik wel veel onder vrouwen met erotisch kapitaal, maar die begingen allen de fout all-in in te gaan, zoals dat in pokertermen heet. Die wilden Echte Liefde van de baas. Wat betekende dat baas zijn vrouw en kinderen moest verlaten en voor borsten, benen en billen moest kiezen.

Op zo'n moment investeer je je erotische kapitaal slecht, vrouw! Dan krijg je erotischkapitaalinflatie.

Het moet echt gaan om je carrière. Je doel moet niet die baas zijn, maar zijn baan. Je borsten, benen en billen moet je zien als euro's in een banketbakkerij, sieradenparadijs en haute-couturewinkel tegelijk - en jij wilt alles wat daar te koop is.

Meer over