PlusMijn Amsterdam

Erik Dijkstra: 'Ik ga weleens naar Pacific. Dansen, met een rock-'n-rollrandje'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Erik Dijkstra.

Mijntje Klipp
'Blote vrouwen kijken in de peepshow. Gulden erin, luikje omhoog. Dat kenden we niet in Enschede' Beeld Tammy van Nerum
'Blote vrouwen kijken in de peepshow. Gulden erin, luikje omhoog. Dat kenden we niet in Enschede'Beeld Tammy van Nerum

Mijn buurt

'De Indische Buurt, een spannende buurt. Ik woon er voor de tweede keer. In 2005, 2006 durfden mensen niet bij me op bezoek te komen, zo slecht was het er toen. Nu staan ze in de rij."

Theater

"Ik ben meer een bioscoopganger. Ik kom graag in Kriterion op de Roetersstraat, het is daar gezellig. Ik hou van filmhuisfilms, maar zie af en toe graag een ordinaire popcornvoorstelling. Als ik een theater móet kiezen, is het Carré. Daar ben ik jaarlijks ringspeaker tijdens het Ben Bril Memorial Boksgala. Fantastisch om te doen. Let's get readyyyy! Volgend jaar staan we er tijdens een theatertourtje met Bureau Sport. Op een poster staan van Carré, ik kijk er nu al naar uit."

'Ik kom graag in Kriterion op de Roetersstraat, het is daar gezellig' Beeld Tammy van Nerum
'Ik kom graag in Kriterion op de Roetersstraat, het is daar gezellig'Beeld Tammy van Nerum

Plek om te sporten

"Op de racefiets 40, 60 of 80 kilometer fietsen, Waterland in. Je zit vanuit Amsterdam meteen tussen de koeien. De sportschool? Nee joh, dat trekken aan die apparaten. Wat een onzin."

Brug

"De Amsterdamsebrug. Lelijk industrieel, maar prettig. Mijn entree naar de stad als ik erbuiten ben geweest. Als je er met volle kracht tegenop fietst, doet hij pijn aan je benen. Ik ben altijd in gevecht met mezelf om de beste tijd neer te zetten. Ik sta met 1,01 minuut geloof ik 3000ste op de Stravalijst."

Terras

"Café Kuijper, op de Linnaeusstraat. Een fijne uitvalsbasis. Er is veel te zien. Ik drink graag een biertje, maar word moe van die tsunami aan speciaalbieren. Dat IPA! Dat smaakt alsof er een dooie hond in je bier heeft gelegen."

'Café Kuijper, op de Linnaeusstraat. Een fijne uitvalsbasis. Er is veel te zien' Beeld Tammy van Nerum
'Café Kuijper, op de Linnaeusstraat. Een fijne uitvalsbasis. Er is veel te zien'Beeld Tammy van Nerum

Uitgaan

"Ik ga nog weleens naar Pacific. Dansen, met een rock-'n-rollrandje. Met weemoed denk ik aan café De Diepte, in de Sint Pieterspoortsteeg. Wilde je een biertje, stond er niemand achter de bar. Zat het voltallige personeel te snuiven op de wc."

Mooi van lelijkheid

"Het monument op de Dam. Aartslelijk, maar ik zou het niet willen missen. Dodenherdenking vind ik er een mooi moment. Daar ga ik met mijn dochter heen."

Eerste keer in Amsterdam

"Ik was 12 jaar en ging met mijn moeder en beste vriendje naar Madame Tussauds. Mijn moeder wilde daarna koffie drinken en we liepen een coffeeshop binnen, waar vijf grote, donkere mannen enorme joints zaken te roken. Mijn moeder had niets door. Ze bestelde een koffie en wij zaten er aan de chocomel. Ontroerend."

Café

"Een hardcore Amsterdamse kroeg: café Hans op de Amstelveenseweg. Met kleedjes op de tafels. Ik heb in die buurt gewoond en dat café mis ik het meest. Ik drink er nog weleens een biertje, bij eigenares Ellen."

'Ik drink er nog weleens een biertje, bij eigenares Ellen' Beeld Tammy van Nerum
'Ik drink er nog weleens een biertje, bij eigenares Ellen'Beeld Tammy van Nerum

Standbeeld

"Dat van de Surinaamse verzetsstrijder Anton de Kom, in de Bijlmer. Toen ik verslaggever was voor RTV N-H was daar veel ruzie over. Het bleek een prachtig standbeeld, krachtig ook."

Amsterdam voor kinderen

"Mijn kinderen Theo (4) en Jackie (6) moesten huilen toen TunFun dichging. Ik vond het er ook leuk. Beetje voetballen, krantje lezen. We kwamen er best vaak. Nu is het weer open, toch?"

Favoriete Amsterdammer

"Martin de Eurokok. Dankzij hem ben ik bekend geworden, pikte DWDD me op. Ik was zijn cameraman. Ik zag hem later nog geregeld en dan was het altijd lachen. Hoewel, hij kon ook kwaaiig zijn. Zei hij na tien bier in café Lowietje: 'Waarom ben jij bekend geworden en ik niet?' Hij is twee jaar geleden overleden, ik mis hem."

Restaurant

"Venkel in de Javastraat. Met health food salades, met kikkererwten, en gekke namen als 'Lekker kleurtje'. Vroeger haalde ik mijn neus op voor dat gezonde gedoe, maar nu vind ik het lekker."

'Vroeger haalde ik mijn neus op voor dat gezonde gedoe, maar nu vind ik het lekker' Beeld Tammy van Nerum
'Vroeger haalde ik mijn neus op voor dat gezonde gedoe, maar nu vind ik het lekker'Beeld Tammy van Nerum

Mooiste herinnering

"Dat ik als 16-jarige met mijn vrienden op tienertoer was en we in Amsterdam blote vrouwen gingen kijken in de peepshow. Gulden erin, luikje omhoog. Dat kenden we niet in Enschede."

Met pek en veren de stad uit

"Forum voor Democratie. Die mensen wonen in een heel ander Amsterdam dan waar ik in woon. Ze hebben het nooit over echte problemen, zoals armoede, maar over enge imams, waar iedereen tegen is. Dom populistisch gepraat, dat is het."

Meer over