Erg ergerlijk, zo'n foute klok

AMSTERDAM - ''Wie heeft de klokkenregie in de stad?'' Dat is de vraag die Rick ten Have, ooit wethouder, nu duodeelraadslid in Centrum voor D66, wel eens beantwoord wil hebben. Al vijftien jaar ergert hij zich aan de niet gelijk lopende of stilstaande klokken in de stad. Gisteren ging hij op inspectietocht in het stadsdeel, met geestverwanten en belangstellenden.

Ten Have draagt geen polshorloge, vanwege een allergie. Hij weet niet hoe hij de tijd op zijn mobiel moet instellen. Hij draagt wel een zakhorloge, maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat een klok in de openbare ruimte ook zorg nodig heeft.

Soms is het ook voor Ten Have niet te begrijpen waarom een klok niet gelijk loopt. Neem het exemplaar op de hoek van de Plantage Middenlaan en de Plantage Kerklaan. De Buitenhofklok, zo noemt Ten Have hem. Aan de ene kant is het keurig kwart over acht, aan de andere kant twee uur later. Hij heeft over klok 65044A met het stadsdeel gebeld. Zonder effect.

Een blok verderop is te zien hoe het ook kan. De klok op de Muiderpoort, een klok op de brug en in de verte die op het Tropenmuseum zijn in één oogopslag te zien. En ze lopen allemaal gelijk.

Vorig jaar schreef hij er een notitie over. ''Het stadsdeel nam de zaak heel serieus,'' zegt Yellie Alkema, fractievoorzitter van D66 in de deelraad en een van het handjevol deelnemers aan de tocht. Er zijn 26 brieven de deur uitgegaan.
Er staat overigens geen straf op het niet gelijk laten lopen van de klokken.

Ten Have praat met een zekere tederheid over de publieke uurwerken. Hij haalt herinneringen op aan de klok voor de Stopera, die altijd vijf minuten achterliep waardoor hij steevast te laat kwam op de fractievergadering. Nu staat er een exemplaar dat keurig op tijd loopt.

Niet alle deelnemers delen de ergernis van Ten Have. Een oudere man uit het handjevol deelnemers zegt zich niet op te winden over de klokken. ''Ik rijd emotieloos auto en ik kijk emotieloos naar de klokken.'' Want anders is er geen beginnen aan, wil hij maar zeggen. Hij gaat mee uit nieuwsgierigheid en om te kijken wat een politieke partij belangrijk vindt. ''Misschien is dit wel komkommerpolitiek.''

Aan het eind van de avond blikt Ten Have tevreden terug. Een derde van de klokken liep al, een derde is opgeknapt. Een derde staat nog stil, maar hij weet nu waarom. ''We hebben een knelpunt kunnen analyseren. Veel particuliere eigenaren zijn niet van kwade wil, maar kunnen niemand vinden die hun klok kan repareren. Het is ook moeilijk om aan onderdelen te komen. We moeten de kennis en expertise bij elkaar zetten in een klokkenmakersgilde of een workshop. En ik hoop dat de markt erin springt.'' (HET PAROOL)

Al vijftien jaar ergert Rick ten Have zich aan de niet gelijk lopende of stilstaande klokken in de stad. Foto ANP/Lex van Lieshout Beeld
Al vijftien jaar ergert Rick ten Have zich aan de niet gelijk lopende of stilstaande klokken in de stad. Foto ANP/Lex van Lieshout
Meer over