Update

EO-presentator Herman Wegter kandidaat-Kamerlid voor ChristenUnie

EO-presentator Herman Wegter is een van de verrassende namen op de kandidatenlijst van de ChristenUnie voor de Tweede Kamer. Hij staat op plek 7. Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn is niet op de lijst gezet.

Jeroen Visser
EO-presentator Herman Wegter in het programma De Kist. Beeld ANP
EO-presentator Herman Wegter in het programma De Kist.Beeld ANP

Wegter (1978) is bekend als presentator van tv-programma's als De kist, Nederland helpt en Melk & Honing. Via die programma's is hij naar eigen zeggen 'met veel mensen in aanraking gekomen'. Voor die mensen wil hij zich nu gaan inzetten, aldus Wegter. 'Hij is een uitgesproken vertegenwoordiger van de generatie young professionals en is in staat om het belang van christelijke politiek op eigen wijze aan verschillende doelgroepen duidelijk te maken', aldus de selectiecommissie van de ChristenUnie.

Het huidige Kamerlid Ortega-Martijn zou wel beschikbaar zijn, maar is door de ChristenUnie van de kandidatenlijst gehouden. Ook Esmé Wiegman komt niet terug in de Kamer; zij zag zelf af van een plek op de lijst.

De kandidatenlijst wordt aangevoerd door fractievoorziiter Arie Slob, gevolgd door de huidige Kamerleden Joel Voordewind en Carola Schouten. Ook als de ChristenUnie deel uit maakt van de volgende regeringscoalitie zal Slob in de Kamer blijven, zo staat te lezen in het rapport van de selectiecommissie.

Op plek vier staat Gert-Jan Segers, de huidige directeur van het wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie. Na hem volgt Carla Dik-Faber, fractievoorzitter van de partij in de Provinciale Staten van Utrecht. Zij maken goede kans op een plek in de Kamer; de ChristenUnie bezet momenteel 5 zetels en kan volgens sommige peilingen zelfs op een zesde zetel rekenen.

Nummer 6 op de lijst is Eppo Bruins, directeur van stichting STW, dat technisch-wetenschappelijk onderzoek stimuleert. Bruins is kortgeleden overgestapt van het CDA naar de ChristenUnie. De lijst wordt afgesloten door lijstduwer Arie van der Veer. De predikant was voorzitter van de EO en presentator. Hij staat op plek 50.

De ChristenUnie heeft voor de Tweede Kamerverkiezingen een lijst van 50 kandidaten, maar spreekt zelf over een 'Top 11'. Op 30 juni wordt de lijst vastgesteld door het partijcongres.

1. Arie Slob (1962), sinds 2001 in de Tweede Kamer
2. Joel Voordewind (1965), Kamerlid sinds 2006
3. Carola Schouten (1977), sinds dik een jaar in het parlement
4. Gert-Jan Segers (1969), directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie
5. Carla Dik-Faber (1971), fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Provinciale Staten van Utrecht
6. Eppo Bruins (1969), directeur van de technologiestichting STW, kortgeleden overgestapt van CDA naar ChristenUnie
7. Herman Wegter (1978), tv-presentator
8. Anja Haga (1976), voorzitter van de ChristenUnie-fractie in de Provinciale Staten Fryslân
9. Ixora Balootje (1989), raadslid in de deelgemeente Rotterdam Prins Alexander
10. Ard Kleijer (1971), wethouder in Putten en voorzitter van de bestuurdersvereniging van de ChristenUnie
11. Jan de Wit (1976), raadslid en fractievoorzitter in Hilversum

Meer over