WK 2014

Enthousiast onthaal Oranje in Rotterdam en Noordwijk

Vanmiddag om 16.55 zette het toestel, met daarin de Oranjeselectie de wielen op de landingsbaan van Rotterdam The Hague Airport. Op de luchthaven staan enkele honderden Oranjesupporters die de selectie toejuichen.

Twee blusvoertuigen zorgden op het platform van het vliegveld voor een waterboog waar het vliegtuig doorheen reed. Nadat de spelers en staf waren uitgestapt, liepen ze gezamenlijk langs de hekken op het vliegveld waarachter vele honderden fans stonden om de voetballers te begroeten en hen toe te juichen.

Toejuichen
Van Gaal had wel verwacht dat er mensen zouden staan. 'Ik heb ook gelezen wat het heeft losgemaakt in Nederland. Het is mooi dat al deze mensen de spelers willen toejuichen', zei de bondscoach, die er nog altijd van baalt dat Oranje derde is geworden en de finale niet heeft gehaald.

Speler Daryl Janmaat vond het een 'mooi moment om dit zo mee te maken', zei hij tegenover TV Rijnmond dat rechtstreeks verslag deed van de aankomst van Oranje. Hij had niet op zo veel supporters gerekend op het vliegveld. 'Ik ben wel kapot, we zijn 2,5 maand weg geweest. Maar dit is fantastisch, zo veel publiek.'

'Wat denk je, waarom ik hier ben? Derde plek; kom op. Dat is hartstikke goed,' aldus Edwin Olijrhook, die vanuit IJsselmonde naar het vliegveld is komen fietsen.

De selectie van het Nederlands elftal is vanavond ook in Noordwijk warm onthaald. Ruim 2000 fans wachtten de spelersbus bij hotel Huis ter Duin op. Ze werden door dranghekken op enige afstand van Oranje gehouden. Bondscoach Louis van Gaal zag alle drukte met veel plezier aan. Hij had in de bus een langdurig applaus over voor de wachtende menigte.

Korte vakantie
De meeste spelers van Oranje kunnen nu drie weken uitblazen op vakantie, maar dat geldt niet voor Van Gaal. Hij vertrekt woensdag alweer naar zijn nieuwe club Manchester United. Van Gaal heeft daar geen enkele moeite mee. 'Ik doe alleen dingen die ik leuk vind. Het werken met jonge mensen kost me totaal geen moeite.'

Ook de spelers van Feyenoord hebben korter vakantie. Zij moeten op 23 juli alweer aan de bak in de voorronde van de Champions League. Dat geldt overigens niet voor Bruno Martins Indi. Hij gaat naar FC Porto.

Feyenoordspelers
De neefjes Thomas Vilain en Luuk Schouten uit Rotterdam komen speciaal voor de Feyenoordspelers De Vrij, Janmaat en Martins Indi. 'Onze club was hofleverancier voor het Nederlands elftal,' stellen ze. 'Nooit verwacht dat ze zo ver zouden komen in het toernooi,' aldus Schouten.

Vrij snel na aankomst gaan spelers en staf naar Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk waar ze officieel afscheid nemen van elkaar.

Rolling Stones
Op en rond de luchthaven waren veel politie en verkeersregelaars op de been. Het Nederlands elftal vliegt volgens ingewijden in het witte vliegtuig waar ook de Rolling Stones gebruik van maken, voorzien van hun logo de uitgestoken rode tong, zo staat te lezen op Twitter. Twitteraars vragen zich af waarom Oranje niet in een vliegtuig reist van nationale 'blauwe' trots KLM.

Oranje won zaterdagavond de troostfinale van het WK voetbal tegen gastland Brazilië met 3-0. Ruim 6,4 miljoen Nederlandse tv-kijkers zagen hoe het Nederlands elftal het brons pakte.

null Beeld AD
Beeld AD
null Beeld anp
Beeld anp
Oranjefans op het vliegveld in afwachting van de landing van het toestel van Oranje. Beeld AD
Oranjefans op het vliegveld in afwachting van de landing van het toestel van Oranje.Beeld AD
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over