'Enige' overlevende twee atoombommen dood

NEW YORK - De als enige overlevende van twee atoombommen erkende Tsutomu Yamaguchi is maandag op 93-jarige leeftijd gestorven aan maagkanker in zijn woonplaats Nagasaki in Japan. Dat heeft zijn dochter bekendgemaakt, berichtte The New York Times woensdag.

Op 29-jarige leeftijd was ingenieur Yamaguchi op zakenreis in Hiroshima toen de VS op 6 augustus 1945 een atoombom op de stad gooiden, waardoor 80.000 mensen omkwamen. Hij stapte net uit een tram toen de zogeheten 'Little Boy' explodeerde. Naar eigen zeggen was hij niet meer dan 3 kilometer verwijderd van de plek waar de bom daadwerkelijk afging. Zijn bovenlijf verbrandde en zijn trommelvliezen scheurden. Hij ging naar een schuilkelder en vertrok de volgende dag naar zijn woonplaats Nagasaki.

Daar zat hij enkele dagen later op 9 augustus op kantoor zijn baas te vertellen over de enorme explosie in Hiroshima, toen de zogenoemde 'Fat Man' op Nagasaki werd gegooid. In Nagasaki verloren zeker 70.000 mensen het leven. Zes dagen later gaf Japan zich over.

Er zouden 165 mensen zijn die de twee atoombommen hebben overleefd, maar Yamaguchi is de enige officieel erkende 'survivor'. (ANP)

Paddestoelwolk 8 augustus 1945, Hiroshima. Foto ANP Beeld
Paddestoelwolk 8 augustus 1945, Hiroshima. Foto ANP
Meer over