Update

'Endstra gedood door drie mannen'

De Amsterdamse vastgoedhandelaar Willem Endstra is op 17 mei 2004 geliquideerd door drie mannen, om er zeker van te zijn dat hij ook echt het leven zou laten. Een van hen was in elk geval Ziya G., een nog steeds voortvluchtige verdachte.

Redactie
De rechters voorafgaand aan de tussentijdse zitting in de zaak tegen drie mannen die worden verdacht van de moord op vastgoedtycoon Willem Endstra. Beeld anp
De rechters voorafgaand aan de tussentijdse zitting in de zaak tegen drie mannen die worden verdacht van de moord op vastgoedtycoon Willem Endstra.Beeld anp

Dat heeft een nieuwe getuige, Hidr K., verklaard. K. wijst ook een nieuwe verdachte aan, Ali T. Deze werd in september opgepakt, maar mocht na 2 dagen alweer gaan.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de verklaringen van getuige Hidr K. onlangs in het dossier gevoegd. K. was al eerder in het onderzoek opgedoken. Zijn verklaringen stammen uit eind 2012, begin 2013. K. bleek in ruil voor bescherming verklaringen af te leggen.

Onduidelijk is welke rol K. de Rus Namik Abassov in de liquidatie toedicht. Eerder zei het OM dat hij de schutter is geweest. Abassov overleed in 2012 in zijn cel aan een hersenbloeding.

Naast Ziya G. zijn Ali N. en Özgur C. formeel verdachte in de zaak-Endstra. De rechtbank hield maandag een zogeheten regiezitting in het proces tegen dit trio. Volgens getuige Hidr K. hebben Ali N. en Özgur C. bijrollen gespeeld in het moordcomplot. De zaak tegen dit tweetal sleept al sinds 2006, toen zij voor het eerst werden aangehouden. N. en C. zaten tijdelijk vast, maar omdat het onderzoek stagneerde, kwamen zij weer op vrije voeten.

Nico Meijering, advocaat van Özgur C., uitte maandag uitvoerig zijn ongenoegen over de nieuwe ontwikkelingen. Hij vindt dat het OM zijn recht op vervolging heeft verspeeld en dat de zaak moet eindigen.

Meer over