Plus

Elvis & Nixon

Op 21 december 1970 bezocht Elvis Presley het Witte Huis, waar hij een onderhoud had met Richard Nixon. De ontmoeting tussen de King of Rock and Roll en de president van de Verenigde Staten werd niet wereldkundig gemaakt: meer dan een jaar later bracht The Washington Post het nieuws naar buiten.

Bart van der Put
Elvis & Nixon Beeld
Elvis & NixonBeeld

Er is een foto bewaard gebleven, maar hoe de ontmoeting verliep is onbekend. De King hield er een officieel insigne van het Bureau of Narcotics and Dangerous Drugs aan over en daar was het hem naar verluidt om te doen.

In de speculatieve film Elvis & Nixon geven regisseur Liza Johnson en drie scenarioschrijvers een tegendraadse en aanstekelijk geestige draai aan het verhaal. Ze houden zich aan het stramien van films over beladen ontmoetingen tussen grootheden: net als bij Batman v Superman of King Kong vs Godzilla duurt het lang voordat het zover is en krijgt de een meer aandacht dan de ander.

Strapatsen
De nadruk ligt hier bij Elvis, die dankzij vertolker Michael Shannon buitengewoon fascinerend is. Shannon is de laatste die je in deze rol zou verwachten. Hij is gespecialiseerd in nerveuze types waar een zekere dreiging van uitgaat (zie Bug en Take shelter) en lijkt helemaal niet op Elvis. Het geeft de film een onvoorspelbaar karakter en degradeert Nixon-vertolker Kevin Spacey tot een veredelde aangever. Spacey klinkt als Tricky Dicky en geeft met opgetrokken schouders en wapperende handen een amusante impressie weg, maar Shannon maakt Elvis tot een onvergetelijke weirdo.

De film ontleent veel humor aan de spanning en het ongemak dat de komst van de King overal veroorzaakt en werkt mooi toe naar de ontmoeting, waarin Shannon ongeremd bizar de dienst uitmaakt. Zo valt er toch nog te lachen om de strapatsen van een showbizzfiguur in de Oval Office. En dat lucht op.

Elvis & Nixon

Regie Liza Johnson
Met Michael Shannon, Kevin Spacey, Alex Pettyfer
Te zien in Arena

Meer over