'Elfstedenroute vandaag rijden is levensgevaarlijk'

De Elfstedentocht gaat niet door, maar vele honderden mensen hebben toch de schaatsen ondergebonden om zelf de Tocht te rijden. De Friesche IJsbond waarschuwt vandaag dat dat tot levensgevaarlijke situaties kan leiden bij het kruisen van het Van Harinxmakanaal bij Leeuwarden en Harlingen.

ANP/Redactie
Een luchtopname van het besneeuwde landschap op de route van de Elfstedentocht tussen Bolsward en Harlingen. © ANP Beeld ANP
Een luchtopname van het besneeuwde landschap op de route van de Elfstedentocht tussen Bolsward en Harlingen. © ANPBeeld ANP

Op internet en sociale media wordt massaal opgeroepen om naar Friesland te komen door mensen die menen dat de hele Elfstedenroute geschaatst kan worden. Maar wie het ijs van het Van Harinxmakanaal oversteekt, speelt met zijn leven, aldus de IJsbond.

Bij Harlingen is een passage alleen mogelijk via de brug of via de Tjerk Hiddessluizen. Bij Leeuwarden moet gekluund worden bij de spoorbrug richting Stavoren om op de Zwette te komen.

Jammer
Premier Mark Rutte vindt het jammer dat er vooralsnog geen Elfstedentocht komt. Hij noemde het besluit van het bestuur van de Vereniging De Friesche Elf Steden en de rayonhoofden begrijpelijk.

Na afloop van de ministerraad zei Rutte vandaag dat hij graag naar Friesland was gegaan als er een Elfstedentocht zou zijn geweest. Volgens hem zijn de mooie beelden over het winterse Friesland over de hele wereld gegaan. Ze gaven volgens hem 'een sfeer van een bijzonder land met een bijzondere traditie'.

Meer over