Elektrische sigaret is rage onder basisschoolkinderen

Amsterdamse kinderen zijn in de ban van de shishapen. De 'oefensigaret' in vrolijke kleuren is populair op basisscholen. 'Het is de eerste stap naar de sigaret.'

Lara Aerts
De Shishapen Beeld Valentina Vos
De ShishapenBeeld Valentina Vos

De shishapen is een felgekleurde elektronische sigaret in diverse fruitsmaken en kost ongeveer een tientje. Er zit geen tabak, teer of nicotine in, maar wel onder meer propyleenglycol, triacetine (een voedingsadditief), water en alcohol als oplosmiddelen en maltol (smaakversterker). Er vindt geen verbranding plaats; het ingebouwde batterijtje zorgt voor op rook lijkende damp en verlichting van het uiteinde. De shishapen mag vrij worden verkocht.

Een rondgang langs tabakswinkels leert dat veel kinderen erom vragen. Soms zijn de klanten pas tien jaar oud. Nancy Slot van Van Wou Tabakszakenspecialist: 'Bij de leveranciers zijn ze uitverkocht. Ik zie kinderen ermee over straat lopen, het ziet er niet uit. Ze leren inhaleren, het is de eerste stap naar de sigaret.'

In Tabakszaak Techador De Pijp kunnen kinderen het kopen, 'want het mag gewoon'. Maar alleen als hun ouders erbij zijn, voegt de medewerker eraan toe.

PvdA-Tweede Kamerlid Myrthe Hilkens stelde eerder al Kamervragen over de shishapen, waarop staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid een onderzoek door het RIVM aankondigde naar het stofje propyleenglycol, dat mogelijk bij langdurig gebruik schadelijk is.

Lees meer in de PS van Het Parool op bladzijde 4.

undefined

null Beeld Valentina Vos
Beeld Valentina Vos
Meer over