ElBaradei wil regering van 'nationale redding' vormen

Mohammed ElBaradei, het Egyptische oud-hoofd van het internationale atoomagentschap, is bereid om leiding te geven aan een regering van 'nationale redding'. Daarvoor wil hij zijn ambitie om mee te doen aan de presidentsverkiezingen in zijn geboorteland opgeven.

Michiel van der Geest
Mohamed ElBaradei op 30 januari op het Tahrirplein in Caïro. Beeld EPA
Mohamed ElBaradei op 30 januari op het Tahrirplein in Caïro.Beeld EPA

Dat staat in een verklaring die ElBaradei vandaag de wereld in heeft gestuurd. ElBaradei sprak vanmiddag met maarschalk Hussein Tantawi, de leider van de militaire raad.

ElBaradei wil afstand doen van zijn kandidatuur om zo neutraal mogelijk gedurende een interim-periode leiding te kunnen geven aan zijn land.

Twee politieke partijen en 22 andere oppositiegroepen hebben al aangekondigd om zo'n eigen 'regering van nationale redding' op te zetten. Nobelprijswinnaar ElBaradei moet de leiding krijgen over een gezelschap van vertegenwoordigers van alle politieke partijen. De Opperste Militaire Raad, de militaire interim-regering, moet hen de macht over het land overdragen.

Het kabinet van nationale redding moet de bevoegdheden krijgen om de overgangsperiode te besturen, de veiligheid te herstellen, de economie weer op gang te brengen, 'en de doelen van de Egyptische revolutie te bereiken'.

ElBaradei is een van de meest zichtbare politieke figuren in Egypte. Hij voegde zich gisteren ook bij de demonstranten op Tahrirplein.

ElBaradei leidde van 1997 tot 2009 het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), de atoomwaakhond van de Verenigde Naties. Hij keerde terug naar Egypte in januari 2011, te midden van de protesten tegen de toenmalige president Hosni Mubarak.

Meer over