Eisen tot 18 jaar cel voor liquidatie Marum

De 36-jarige schutter die in de zomer van 2012 motorcrosser Jan Elzinga uit Marum op straat liquideerde, moet wat het Openbaar Ministerie betreft 15 jaar de cel in. De vermeende opdrachtgever voor de moord hoorde donderdag voor de rechtbank in Groningen een celstraf eisen van 18 jaar.

Inzet: slachtoffer Elzinga Beeld AD/ANP
Inzet: slachtoffer ElzingaBeeld AD/ANP

Motorcrosser en handelaar Elzinga (40) werd op 10 juli 2012 in alle vroegte geliquideerd, vlak voor de ingang van het zwembad in Marum. De aan softdrugs verslaafde schutter Pascal E. uit Zwolle legde bij de politie een volledige bekentenis af. Hij handelde naar eigen zeggen uit pure geldnood en had van de vermoedelijke opdrachtgever Willem P. (45) uit Kampen 15.000 euro contant gekregen voor de moord. P. zou hem de opdracht hebben gegeven voor de liquidatie omdat Jan Elzinga zijn eigen vriendin stelselmatig zou mishandelen. P. ontkent iedere betrokkenheid.

Het Openbaar Ministerie (OM) zegt niet zeker te weten wat het echte motief was voor de moord, maar sluit niet uit dat het om een conflict gaat in de wereld van de wietteelt. Slachtoffer Elzinga zat op kleine schaal in die business, Willem P. verdiende er eveneens zijn geld mee.

Het OM eist een hogere celstraf tegen de opdrachtgever, omdat deze het brein achter de moordaanslag was en de verslaafde schutter E. slechts heeft gebruikt als zijn werktuig.

De rechtbank doet uitspraak op 10 oktober.

Meer over