Einde aan gesteggel over paviljoen De Liefde in Bilderdijkpark

Paviljoen de Liefde, Stadsdeel West en de bewoners hebben overeenstemming bereikt over verruimde openingstijden en de te nemen maatregelen bij geluidsoverlast van het café in het Bilderdijkpark.

Olga Ketellapper
De Liefde is gevestigd in een voormalig lijkenhuisje in het Bilderdijkpark Beeld Google
De Liefde is gevestigd in een voormalig lijkenhuisje in het BilderdijkparkBeeld Google

De Liefde beschikte over de vergunning voor een theehuis, maar werd al enige tijd gebruikt als café-restaurant. Wettelijk gezien was dat niet toegestaan. Het paviljoen was bang dat het zou moeten sluiten als het niet langer 's avonds open kon blijven, omdat het niet rendabel zou zijn.

Sommige buurtbewoners waren bang voor geluidsoverlast; andere buurtbewoners startten juist een petitie om het paviljoen open te houden. Zij zijn blij dat met de komst van het paviljoen het park niet langer een ongure, duistere plek is.

Mediation
Omdat de partijen er samen niet uitkwamen is stadsdeel West een mediationtraject met de omwonenden en De Liefde gestart. De uitkomst is dat De Liefde het hele jaar door tot 24.00 uur open mag blijven en dat er afspraken over geluidsoverlast gemaakt zijn. Na 20.00 uur mag er geen muziek meer worden gedraaid. Het terras blijft in de zomer tot 23.00 uur en in de winter tot 20.00 uur open.

Stadsdeelvoorzitter Gerolf Bouwmeester: 'Het stadsdeel is tevreden met het bereikte resultaat waar alle partijen zich in kunnen vinden. Door de ruimere openingstijden kan de exploitant De Liefde op een goede en gezonde manier exploiteren en wordt door de maatregelen rekening gehouden met de omwonenden van het Bilderdijkpark.'

Lijkenhuisje
De Liefde is sinds 2012 gevestigd in een voormalig lijkenhuisje, dat werd uitgebreid met een serre van staal en glas. Op de plek waar zich nu het Bilderdijkpark bevindt, heeft heel lang de katholieke begraafplaats De Liefde gelegen. Op die begraafplaats werd in 1845 het lijkenhuisje gebouwd, naar ontwerp van de bekende architect J.D. Zocher jr. (1791-1870), die ook een deel van het Vondelpark ontwierp en het oude beursgebouw op de plek waar nu de Bijenkorf staat.

Omwonenden zijn per brief ingelicht. Op 13 januari is er een bewonersbijeenkomst om de buurt te informeren over de afspraken.

Meer over