Eigenaar laat Hema bloeden

AMSTERDAM - Hema heeft in 2007 een verlies geleden van 18,8 miljoen euro. Het warenhuis kampt met hoge rentelasten vanwege de scherpe financiering door de nieuwe eigenaar, investeerder Lion Capital. Dit blijkt uit het jaarverslag dat is gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.

Investeerder Lion Capital nam Hema in 2007 voor ruim één miljard euro over van Maxeda. De nieuwe eigenaar financierde deze overname grotendeels door Hema op te zadelen met schulden. Hema heeft 762,3 miljoen euro geleend bij twee banken en nog eens 291,7 miljoen euro schuld bij Lion Capital. De rentelast van Hema bedraagt 63,3 miljoen. Zonder deze last zou het bedrijf geen verlies draaien. De omzet van Hema steeg wel, van 965 miljoen in 2006 tot meer dan één miljard vorig jaar.

De constructie bij Hema doet denken aan de financiering van krantenuitgever PCM door Apax. Ook Apax leende geld aan PCM, waarover de uitgever vette rentes moest betalen. Daarnaast draaide PCM op voor de rente van de bankleningen.

Voor de komst van Apax had PCM een schuld van 24 miljoen euro. Na het vertrek van Apax bleef de krantenuitgever achter met een schuld van 590 miljoen euro. Dit leidde tot een maatschappelijk debat over 'de uitholling' van PCM en de scherpe financiering van Nederlandse bedrijven door investeerders.

Een woordvoerster van Hema laat weten dat het bedrijf zich niet slecht voelt bij deze manier van financiering. Ook financieel directeur Joost Sliepenbeek maakt zich weinig zorgen, zegt hij in een interview met Het Financieele Dagblad (FD). ''Wij zijn nog steeds in staat onze plannen te realiseren."

Hema wil jaarlijks vijftig nieuwe winkels openen. Deze investering kan worden betaald met eigen geld, aldus Sliepenbeek in het FD. (HET PAROOL)

Lion Capital, de nieuwe eigenaar van de Hema, financierde de overname grotendeels door de winkelketen op te zadelen met schulden. Foto GPD/Phil Nijhuis Beeld
Lion Capital, de nieuwe eigenaar van de Hema, financierde de overname grotendeels door de winkelketen op te zadelen met schulden. Foto GPD/Phil Nijhuis
Meer over