Eigenaar belwinkel Nieuw-West wilde meisje 'absoluut niet in brand steken'

De Nigeriaanse eigenaar van een belwinkel in de Comeniusstraat, die weggelopen meisjes uit instellingen onderdak bood en één van hen achtervolgde met een jerrycan benzine, was 'absoluut niet van plan een meisje in brand te steken.'

Maarten van Dun
De belwinkel in Nieuw-West Beeld Google Streetview
De belwinkel in Nieuw-WestBeeld Google Streetview

Dat zei de 30-jarige Olalekan S. tijdens de eerste voorbereidende zitting in zijn zaak. Het nieuws dat meerdere weggelopen meisjes in de kelder van S.' belwinkel op de Comeniusstraat verbleven, leidde vorig jaar tot nogal wat opschudding. In de kelder, ingericht als woning van S., trof de politie een matras en een douchecabine. Ook werd een bh gevonden. Een jeugdinstelling om de hoek had al eerder bij de politie geklaagd dat S. meisjes opving die eigenlijk op een gesloten afdeling hoorden.

Jerrycan
De gemeente sloot daarop zijn winkel, ook omdat S. op 2 oktober één van de meisjes achterna had gezeten met een jerrycan benzine. S. was woedend omdat het meisje vijf telefoons van hem had gestolen. Omstanders wisten S. tot bedaren te brengen. Bij de politie zei hij dat hij het meisje in brand wilde steken.

De officier van justitie legt S. poging tot moord, bedreiging en onttrekking aan het wettelijke gezag ten laste. De op de zitting kalme S. was nooit van plan haar echt iets aan te doen, zei hij nu. Hij had het alleen tegen de politie gezegd omdat hij boos was.

Volgens S.' advocaat moet zijn cliënt op vrije voeten worden gesteld: de dag na het incident kwam het meisje samen met haar moeder de gestolen telefoons terugbrengen. Ook moet S. de kans krijgen om zijn winkel weer te openen, waarover hij in een procedure is verwikkeld met de gemeente. Daarover oordeelde de rechtbank anders: het feit dat S. zijn winkel wil redden weegt niet zwaarder dan het herhalingsgevaar dat de rechtbank aanwezig acht. Zijn zaak wordt op een later moment inhoudelijk behandeld.

Meer over