Update

Eigenaar belwinkel dreigde meisje in brand te steken

Een belwinkel aan de Comeniusstraat in Overtoomse Veld is door de gemeente gesloten nadat de eigenaar een meisje had overgoten met benzine en dreigde haar in brand te steken. Ook werden twee vermiste minderjarige meisjes in de kelder van de winkel aangetroffen.

Maarten van Dun
De eigenaar van belwinkel GTS Smartfoon Repair verklaarde bij de politie dat hij het meisje in brand wilde steken omdat zij een telefoon van hem had gestolen. Beeld Google Street View
De eigenaar van belwinkel GTS Smartfoon Repair verklaarde bij de politie dat hij het meisje in brand wilde steken omdat zij een telefoon van hem had gestolen.Beeld Google Street View

De eigenaar van belwinkel GTS Smartfoon Repair werd op 2 oktober aangehouden naar aanleiding van een melding dat een meisje werd achtervolgd door een man met een jerrycan vol benzine. De man, de 33 Nigeriaan Olalekan S., verklaarde bij de politie dat hij het meisje in brand wilde steken omdat zij een telefoon van hem had gestolen. De man was in het bezit van een aansteker toen hij werd aangehouden.

Hij vertelde dat de jerrycan benzine wel vaker in de winkel stond, om zich te verweren tegen inbrekers. S. zei dat hij eventuele inbrekers in brand zou steken. Dat plan vatte hij op nadat hij op 6 januari een minderjarige inbreker aantrof in zijn winkel. S. kneep de keel van de jongen dicht en dreigde hem in brand te steken.

Vermist meisje
Maar er was meer aan de hand bij belwinkel GTS Smartfoon Repair: op 17 september trof de politie een vijftal jonge meisjes aan in de winkel nadat informatie was binnengekomen dat een vermist meisje zich in de zaak zou bevinden. Zij bleek inderdaad aanwezig, samen met S.. Toen de politie arriveerde, kwamen nog vier jonge meisjes uit de kelder. In de kelder lagen twee matrassen en was een doucheruimte ingericht. De vloer was bezaaid met kledingstukken, waaronder een BH.

Een maand later, op 15 oktober, ging de politie opnieuw naar de winkel om een vermist meisje op te sporen. Zij werd in de kelder aangetroffen, waar ze zich had verstopt onder een berg kleding. De eigenaar werd aangehouden op verdenking van onttrekking aan het bevoegd gezag. S. zit nog vast. Politie en justitie hebben de zaken in onderzoek.

Kwetsbare jongeren
Vlakbij de winkel ligt het orthopedagogisch centrum Middelveld, een instelling van het Leger des Heils waar hulp wordt geboden aan licht verstandelijk beperkte jongeren. Een aantal van de meisjes die in de winkel werden gevonden, ontving hulp van Middelveld. Anderen volgden een traject bij een andere Amsterdamse instelling of waren weggelopen uit (gesloten) instellingen in de rest van het land.

Ondanks verzoeken van Middelveld bleef de eigenaar van de winkel jonge meisjes in zijn winkel toelaten, ook op momenten dat zij eigenlijk binnen de deuren van de instelling moesten zijn. Op 11 oktober meldde het Leger des Heils bij de politie dat minderjarige cliënten veelvuldig in de winkel kwamen. Na die melding heeft de politie extra gecontroleerd, zegt een politiewoordvoerder.

Het Leger des Heils wil het onderzoek naar de belwinkel afwachten en kan zolang niet op de zaak ingaan. Het wil niet bevestigen dat cliënten van Middelveld in de belwinkel werden aangetroffen of dat een melding bij de politie is gedaan. 'Wij houden scherp in de gaten hoe dit onderzoek verloopt,' aldus een woordvoerder.

Omdat de gemeente vreest dat de eigenaar opnieuw gebruik zal maken van zijn jerrycan benzine, en omdat hij niet van plan lijkt minderjarigen te weren uit zijn winkel, is besloten de zaak voor onbepaalde tijd te sluiten.

Meer over