Eigenaar ADM-terrein: we gaan sowieso ontruimen

De eigenaar van het gekraakte ADM-terrein in de Amsterdamse haven wil de voormalige scheepswerf, ondanks een uitspraak van de rechter, binnenkort gewoon laten ontruimen. Hij heeft inmiddels aangifte gedaan tegen de 130 bewoners. 'Kraken mag niet meer.'

Herman Stil
De toegangspoort tot het ADM-terrein in Amsterdam Noord Beeld anp
De toegangspoort tot het ADM-terrein in Amsterdam NoordBeeld anp

Het haventerrein werd in 1997 gekraakt, nadat het terrein bij de Amerikahaven al jaren braak had gelegen. Sindsdien is het volgens bewoners en gebruikers uitgegroeid tot een bloeiende 'broedplaats'. In het verleden werden er festivals als Robodock gehouden.

De eigenaren van het terrein, de erven-Bernard Lüske, willen de krakers weg hebben omdat er een huurder voor een deel van de werf is gevonden: scheepssloper Koole Maritiem.

Maar gisteren gaf de kortgedingrechter hun ongelijk: er is geen haast bij de plannen en de 130 krakers hebben als bewoners een groter belang dan de eigenaren.

'Teleurstellend'
Volgens de kortgedingrechter is het onwaarschijnlijk dat het terrein op korte termijn in gebruik kan worden genomen - daarvoor is het te zeer vervallen. Ook zijn waarschijnlijk nieuwe vergunningen nodig, waarover de gemeente zich nog moet buigen.

Ferry Sint van Chidda Vastgoed, die mede-eigenaar is van het terrein, vindt de uitspraak 'teleurstellend'. 'Kraken is volgens de wet verboden, maar deze rechter denkt daar blijkbaar anders over. Daarom hebben wij onlangs aangifte gedaan tegen de krakers. De politie was er blij mee.'

Schijnconstructie
De krakers zijn tevreden. Volgens hen zijn de plannen een 'schijnconstructie' tussen Chidda en Koole om hen van het terrein te krijgen, waarna dit een lucratievere bestemming zou moeten krijgen dan een scheepswerf.

'We zijn best bereid om mee te werken,' zegt Anneke Teepe, 'maar niet voor dit broodje-aapverhaal. Als ze de plannen verder uitwerken, dan kan dat wellicht ooit tot ontruiming leiden. Maar vooralsnog maken we ons geen zorgen.'

Bodemprocedure
'Schijnconstructie' gaat de rechter te ver, maar hij zet wel vraagtekens bij het huurcontract, omdat er allerlei onderzoeken naar de staat van het terrein en naar de milieugevolgen van de toekomstige scheepssloop niet zijn uitgevoerd.

'We kónden die onderzoeken niet doen,' zegt Sint, 'omdat wij ons eigen terrein niet op mogen. Daarom zijn we ook blij met deze uitspraak, omdat de rechter ook heeft bevolen dat de krakers ons in het vervolg moet toelaten.' Hij overweegt desondanks tegen de uitspraak in beroep te gaan, naast de bodemprocedure die al een tijdje loopt en de aangifte die onlangs tegen de krakers is gedaan.

Sint verwacht alleen oponthoud vanwege de uitspraak van gisteren. 'Binnen nu en negen maanden is het terrein sowieso ontruimd.'

Meer over